'

Sep 30
FORT - De gemeenteraad van De Wolden heeft in 2015 een miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling Initiatiefrijk De Wolden. Doel hiervan is meer ruimte bieden aan initiatieven van inwoners. Op verschillende locaties in de gemeente zijn ideeën uitgewerkt, worden plannen gemaakt en wordt een beroep gedaan op de regeling. Inmiddels hebben diverse initiatieven een bijdrage uit deze regeling ontvangen. We laten u de komende tijd kennismaken met een aantal initiatieven. Sommige zijn al succesvol afgerond. Sommige zijn nog volop bezig.

De sluiting van de openbare basisschool De Vaarboom in Fort leek de nekslag voor de leefbaarheid in het dorp te worden. Nu twee jaar later is daar zeker geen sprake van, mede door de inzet van de dorpsbewoners en door een bijdrage van 11.700 euro vanuit het fonds Initiatiefrijk De Wolden.

Op initiatief van Streekbelang Fort werd een speeltuincommissie in het leven geroepen. Binnen een jaar werd de verwaarloosde speeltuin opgeknapt en van nieuwe speeltoestellen voorzien. Zaterdag 24 september werd de speeltuin officieel geopend en van een nieuwe naam voorzien: de Tolterhoek. Het is een naam die niet geheel onbekend is in het dorp, want vroeger was er ook al een speeltuin met deze naam.

Een aantal inwoners benaderde onafhankelijk van elkaar Streekbelang met de vraag of er niet wat aan de speeltuin gedaan kon worden. Die lag er na de sluiting van de school niet bijster fris bij, tevens was net bekend geworden dat het schoolgebouw tot een soort zorghotel voor ouderen wordt verbouwd, geheel in de lijn van De Berkenhof in Ansen en Kerkenveld.

Hendrik-Jan Derks kreeg van Streekbelang de vraag terug of hij niet iets wilde doen. Zo ontstond een commissie met ook Richard Baas, Marco Zwiers, Gea Nijmeijer, Winanda Altena en Gees Ennik. Op 2 november 2015 kwam de groep voor het eerst bij elkaar, op NL Doet-dag ging de eerste schop de grond in en op Burendag werd de speeltuin geopend. ‘De toestellen moesten verplaatst worden, maar eigenlijk waren de meeste al afgekeurd door de gemeente. We hebben een plan en een begroting gemaakt met de vraag: wat is haalbaar? We hebben de kinderen gevraagd wat ze het liefste zouden willen’, kijkt Derks tevreden terug.

Er werden fondsen aangeschreven en bedrijven gevraagd om de helpende hand toe te steken. ‘Het bedrag van Initiatiefrijk De Wolden was het eerste en dus erg belangrijk voor ons’, verklaart Derks. Het leidde uiteindelijk tot een nieuwe familieschommel, een kleine glijbaan voor de peuters, een aangepaste zandbak, een nieuw duikelrek en een wipwap die gerenoveerd werd. Tevens werd negentig ton valzand gestort voor de veiligheid. Het mooie in het dorp is dat dit speeltuininitiatief anderen aanzet tot ideeën. ‘Er komt een aanvraag van de jeugd, ze willen graag een pumptrackbaan.’

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA