'

Feb 17
DE WIJK - We wonen in een mooi groen dorp vlakbij de Reest. En elke keer besef ik me weer dat het een voorrecht is om hier te mogen wonen. Alleen jammer dat er mensen zijn die structureel de mooie omgeving vervuilen. Een aantal keren in de week loop ik daarom een rondje door mijn buurt in De Wijk en raap zoveel mogelijk zwerfvuil op. En dat levert al snel resultaat op.


In onze straat ligt nauwelijks zwerfvuil meer. In de andere buurten wemelt het nog van de snoeppapiertjes, energydrankblikjes en sigarettendoosjes. Niemand uit het dorp stoort zich er kennelijk aan. Niemand? Bijna niemand. Net als ik, raapt Joost Kam uit de Wijk ook zwerfvuil, hij deed in januari 2014 een oproep in de media om vanaf het tankstation TinQ in Meppel richting De Wijk de bermen langs het fietspad zwerfvuilvrij te maken. Deze actie leverde een hele berg afval op. Een mooi initiatief. Maar wordt hier iets van geleerd? Nee, helaas maar weinig. Nog steeds is er veel zwerfvuil zowel in het dorp als daarbuiten.

In Purmerend is een man opgestaan die zijn plaats binnen een jaar zwerfvuilvrij wil maken. Hij stelde zich ten doel om 20.000 stuks afval op te rapen binnen zes weken. Tot zijn eigen verbazing had hij binnen enige weken al het gewenste aantal opgeraapt.

Hij heeft berekend dat als één op de vier mensen in Purmerend (dat zijn 20.000 mensen) dagelijks 1 stukje zwerfvuil opraapt de stad binnen de kortste keren schoon kan zijn. Een geweldig plan. Als dit in Purmerend kan, waarom dan niet in Drenthe? Laten we de proef op de som nemen. Stel uzelf ten doel om als u de hond uitlaat, een ommetje maakt of een boodschapje doet ook eens wat afval op te rapen. Na een tijdje is het resultaat echt zichtbaar!
Bovendien motiveert u hiermee ook weer andere mensen om hetzelfde te doen. In het voorjaar heeft Joost wederom een schoonmaakactie gepland. Kom mensen, raap met ons mee, samen maken we het verschil.

R.Westerhuis, de Wijk

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA