'

Nov 8
DE WIJK - Bij intimi was het al een tijdje bekend dat ze er mee zouden stoppen. Maar nu is het echt officieel. Drummer Hans Peter Sloots en toetsenist en zanger Jos van Kampen uit De Wijk, beter bekend als Duo Tandem zijn bezig met de laatste serie optredens. Aan de muzikale samenwerking komt na vijfentwintig jaar een eind. En dat zal zeker niet ongemerkt voorbij gaan.


foto: Benny Spin/Weblog-dewolden.nl
Afscheidsoptreden 10 februari 2018
Op zaterdag 10 februari 2018 gaan ze nog een keer ‘samen knallen’. In een feesttent achter Eetcafé Het Vergulde Ros in Staphorst sluiten ze in stijl af. ‘Iedereen is welkom om er samen met ons een geweldig feest van te maken’ vat Sloots het samen. ‘We hebben ook nog een aantal muzikale verassingen voor het publiek in petto. Volgens ons gaat dat super worden’ voegt Van kampen er aan toe. Vijfentwintig jaar deelden ze lief en leed, en waren ze samen onderweg naar optredens. De kar met apparatuur achter de auto, en gaan met die banaan. Van Zoutkamp tot Nijmegen overal speelden ze. ‘Van een dorpsfeest met een paar duizend uitzinnige feestvierders, tot een rumoerige voetbalkantine of verjaardagsfeest met een handjevol publiek, we hebben het allemaal meegemaakt’. Dat is ook min of meer de reden dat ze er nu na vijfentwintig jaar een punt achter zetten. Want van ruzie of onenigheid onderling is absoluut geen sprake. Sloots: ‘We hebben altijd met veel plezier samen gespeeld, maar op een gegeven moment kom je in een andere fase van je leven. Je werk, een gezin met kleine kinderen dat is niet altijd te rijmen met het muzikanten vak. Waarbij je veel onderweg bent, en meestal diep in de nacht terugkeert van een optreden. Het was een uit de hand gelopen hobby geworden’.

De beginjaren van Tandem
Muziek maken zat er bij beide heren al vroeg in. Hans Peter, zoon van wijlen muzikant Piet Sloots kreeg het als ware met de paplepel ingegoten. ‘Vader speelde bij het populaire duo 2PK, beter bekend als Sloots en Holties’. Jos ging vanaf jongs af al naar de muziekschool in Meppel. In de jaren ‘80’ deden ze vaak mee met playbackshows in de regio. ‘We wonnen best vaak’. Daarna begonnen ze samen wat muziek te maken. Tot ze gevraagd werden om de muziek te komen maken tijdens de Fietsvierdaagse die door De Wijk ging. Sloots: ‘Geen probleem dachten we. Dat doen we wel even. Maar er kwamen die dag duizenden fietsers langs die even opstaken om wat te eten of te drinken bij de Holwortel waar wij stonden. We hadden toen nog maar een paar nummers op het repertoire, die we elke keer herhaalden. Van Kampen: ‘Een van de nummers die we speelden betrof de grote hit van de Belgische groep Clouseau ‘Daar Gaat Ze’. De fietsers hadden niets in de gaten, maar het bedienend personeel kon de nummers op een gegeven moment niet meer horen’. Het was een groot succes voor de heren, en het leverde nog iets op ook, want de gasten gooiden als beloning behoorlijk wat kleingeld in de openstaande koffer. De plaatselijke supermarkt was er blij mee, en wisselde het graag om voor papiergeld. Daags er na togen beide muzikanten naar Big One in Zwolle om de verdiensten te investeren in betere en professionele muziekapparatuur.


Tandem in de jonge jaren, toen ze nog aan playbackshows mee deden

Elk weekend op pad
Vanaf dat moment ging het balletje rollen, en werden ze vaker gevraagd door bijvoorbeeld een voetbalclub of toneelvereniging. ‘De hele avond wachten tot we eindelijk mochten optreden. Sommige stukken zagen we zo vaak dat we ze wel konden dromen’. In de beginperiode waren het de ouders die ze naar optredens brachten. Tot ze zelf het rijbewijs behaalden. Van Kampen: ‘Ik had toen een baantje bij Taxi Prins, en in het weekend mocht ik de rolstoeltaxi van Jannes Prins lenen om de apparatuur te vervoeren, een prachtige tijd was dat’. De optredens namen een vlucht toen ze gingen spelen voor een artiestenbureau in de omgeving. Elk weekend waren ze op pad.

Bruiloften, partijen en andere feesten
‘De dorpsfeesten waren vaak het mooist. Daar kon het nooit te gek’ vertelt Van Kampen. ‘Polonaises, dansen op tafels. Vooral bij de feesten in Friesland kon het er nog wel eens ruig aan toe gaan. Als wij ’s avonds kwamen zaten ze soms de hele dag al aan het bier. Niet zelden eindigde dit in een flinke matpartij met de politie er bij’. ‘Ook de Wandelvierdaagse in Nijmegen waar ze mochten spelen staat ze nog helder voor de geest. Prachtige feesten om te doen’. Heel dankbaar waren ook de optredens voor gehandicapten. Of de optredens met andere artiesten zoals o.a: Jan en Zwaan en Albert West niet te vergeten. Ze kunnen gemakkelijk een boek vullen met alles wat ze door de jaren hebben meegemaakt. De anekdotes vliegen over tafel. De een nog mooier dan de andere. In de beginjaren werd echt elke ‘klus’ aangenomen, maar de laatste jaren werden ze daarin iets selectiever. ‘Een bruiloft of verjaardagsfeestje dat heb je met alle respect wel een keer gezien. Het wordt steeds lastiger om van huis te gaan, en je daarvoor op te laden’. Vandaar dat begin dit jaar het besluit werd genomen om er mee te stoppen. ‘Het is mooi geweest’.
Beide heren blijven wel musiceren, maar op een iets lager pitje. ‘Het muzikale project zoals ‘De Vrienden Van De Wiek Live’ dat dit jaar op het programma stond tijdens het Wieker feest is beslist geen moeite. Dat soort projecten zijn gewoon leuk om aan mee te werken’.

Tandem bij de Wieker Meule
Op zaterdag 9 december 2017 speelt Duo Tandem vanaf 17.00 uur in de Wieker Meule tijdens de Wieker Winteravond. Entree is gratis. Deze avond wordt georganiseerd door Stichting De Wiek Actief.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

2 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Anja says:

    9 januari is dinsdag!!

  2. B S says:

    Oeps. Dat moet zat 9 december zijn natuurlijk

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA