'

Jan 11
DE WOLDEN - Dinsdagavond gaf burgemeester Roger de Groot de nieuwjaarsrede voor 2018. De opkomst was bijzonder groot.Nieuwjaarsrede 2018
Beste mensen,
Via de diverse Social Media hebben we veel nieuwjaarswensen uitgewisseld. Er worden steeds minder kaarten verstuurd. Maar gelukkig weten jullie voor de nieuwjaarsontmoeting de weg naar het gemeentehuis nog wel te vinden. Elkaar digitale wensen sturen is leuk, maar elkaar hier ontmoeten blijft toch nog altijd veel leuker. Straks is er nog meer tijd om te genieten van elkaars gezelschap, de hapjes en drankjes en de muziek van de band Special Guests.
Weten jullie dat het dubbel feest is?
We vieren hier vandaag het nieuwe jaar 2018. Maar waar u misschien niet aan gedacht hebt: de gemeente De Wolden bestaat sinds 1 januari precies 20 jaar! We starten het nieuwe jaar dus met een jubileum.
De Wolden is een mooie gemeente geworden, met veel gemeenschapszin. Daar laat ik vandaag mooie voorbeelden van voorbij komen.
Eerst wil ik u namens het gemeentebestuur van harte welkom heten bij deze Nieuwjaarsontmoeting. Een bijzonder welkom voor onze nieuwe inwoners die ik speciaal voor deze ontmoeting heb uitgenodigd.
En u bent in grote getalen gekomen. Geweldig!
Ik ben benieuwd hoe u De Wolden ervaart. Mede dankzij u bereikt het inwonertal van onze gemeente, met een stijging van 184 inwoners, nu bijna de grens van 24.000. In tegenstelling tot de voorspellingen wil De Wolden maar niet krimpen! Mij verbaast dat niet: De Wolden is immers de ideale combinatie van mooi en rustig wonen aan de ene kant, en veel activiteit en ondernemerszin aan de andere kant.
De eerste week van het jaar zit er alweer op. Oud en nieuw verliep gelukkig weer zonder noemenswaardige problemen. Net zoals voorgaande jaren ben ik samen met één van onze wijkagenten op oudejaarsdag de gemeente door geweest op bezoek bij de vele carbidschietlocaties. Ook in De Wolden een echte traditie. Een traditie die alleen leuk kan blijven als het veilig gebeurt.
Ik heb gezien dat daar veel aandacht voor is en daar heb ik waardering voor. Helemaal als ik zie dat veilig carbidschieten ook doorgegeven wordt aan jongere generaties. Zoals Imre Gol in Ruinerwold dat deed met workshops veilig carbidschieten. Een geweldig initiatief.
Dankzij alle inwoners, brandweer, politie en andere hulpverleners was het weer een mooi Oud en Nieuwfeest. Dank daarvoor!
U bent weer met een groot gezelschap en dat getuigt misschien ook een beetje van uw betrokkenheid bij de lokale politiek. Vorig jaar bij deze gelegenheid stonden we aan de vooravond van landelijke verkiezingen. Toen heb ik mijn zorgen geuit over de verbinding tussen politiek en inwoners. Ik heb u toen opgeroepen om te gaan stemmen.
Dit jaar doe ik weer een beroep op u, op 21 maart zijn er weer verkiezingen: nu voor onze eigen gemeenteraad. In De Wolden is het opkomstpercentage vaak hoger dan landelijk. Dat is mooi, maar het kan nog beter. Dus ga vooral stemmen! En vergeet niet uw familie en vrienden uit te nodigen om dat ook te doen.
Misschien ziet u stemmen als een verplichting of, na mijn bijna dwingende oproep, iets om mij een plezier te doen. Of misschien denkt u, dat wij bij de gemeente het stemmen zien als de enige invloed die u hebt. Na vandaag hoop ik dat u toch iets anders tegen uw stemrecht aankijkt.
Om met uw invloed te beginnen.
Na de verkiezingen gaan politieke partijen met elkaar in overleg. Zij stellen een nieuw college samen. Daarbij bespreken zij, wat er de komende vier jaar gedaan gaat worden op alle terreinen waar de gemeente bij betrokken is.
Concreet gaat dat over waar uw zoon of dochter terecht kan als zij een leerachterstand heeft. Over hoe vaak er gestrooid wordt als het sneeuwt. Over wat te doen tegen winkelleegstand. Of hoe we voortaan afval scheiden.
U ziet: de gemeente is bij veel aspecten van uw leven en leefomgeving betrokken.
Bij het smeden van plannen zoeken we onze inwoners nu veel meer op. Of inwoners komen zelf met initiatieven.
Zou het dan niet mooi zijn als het nieuwe college of de nieuwe raad na de gemeenteraadsverkiezingen naar de inwoners toe gaat om gezamenlijk aan een akkoord te werken? Een suggestie die ik de politiek graag wil meegeven. Ik denk dat dat heel mooi bij De Wolden zou passen.
De toenemende invloed van inwoners zie je ook los van de verkiezingen. We organiseren rondetafelgesprekken, dialoogbijeenkomsten op locatie en nog veel meer. Steeds meer werken inwoners samen met ons aan het verbeteren van de leefomgeving in onze mooie gemeente. Actief en betrokken!
De formule van Initiatiefrijk De Wolden is daar een goed voorbeeld van. Werkelijk win-win-win:
1. er worden mooie initiatieven verzonnen,
2. de betrokkenheid van inwoners en ondernemers neemt toe,
3. en daardoor verbetert de leefbaarheid.
Mijn grote wens is dat jongeren in onze gemeente ook meer kansen zien en initiatieven in gaan dienen voor dingen die zij belangrijk vinden.
De Wolden kent veel ondernemerschap. Als kraamkamer van de economie doen we het in de Regio Zwolle goed met de invulling van Vrijkomende Agrarische Bedrijven en startende ondernemers.
De gebiedscoöperatie Zuid-West Drenthe werkt samen met onze agrarische ondernemers aan innovatieve ideeën in de Agro&Food sector, zoals hergebruik van bermgras in kantoormeubelen, precisiebemesting en onderzoek naar benutten van eiwitten uit veldbonen. Het gebeurt allemaal hier!
En er liggen nog meer kansen voor ondernemers in de regio Zwolle en Zuid Drenthe nu aan Duitse zijde hard gewerkt wordt aan de E233, de snelwegverbinding vanaf de grens bij Emmen naar Bremen. Daarom zetten wij ons ook in voor het verbeteren van de A28 tussen Zwolle, Meppel, Hoogeveen en de A37 richting Duitsland. En gelukkig wordt daar nu ook in de 2e kamer over gesproken.
De Wolden heeft zich nadrukkelijk laten zien bij de Drentse Ambassade in Den Haag. En ik heb in Brussel kunnen zien dat Glasvezel De Wolden in Europa veel belangstelling oogst.
De Wolden staat dus regionaal, landelijk en Europees goed op de kaart. En nu zelfs op de landelijke televisie bij SBS6. Waar 2 campings uit De Wolden een prachtige, bijzondere boomhut mogen realiseren in het programma Boomhutten XXL.
Zoals gezegd was 2017 een mooi jaar wat betreft de samenwerking tussen inwoners en de gemeente. Denk ook maar aan het succes van de zelfstandige zwembaden, de start van DeWoldenVervoert, het binnenhalen van het EK Young Riders door CH De Wolden in 2019 en de kindergemeenteraad. Mooi om te zien hoe kinderen de lokale politiek beleven!
Wat een geweldige erkenning is het dan dat gemeente De Wolden is genomineerd bij de top 5 Best Bestuurde decentrale overheid 2017. Wij doen mee in het rijtje van Zwolle, Utrecht en provincie Noord-Brabant. Hoe mooi is dat!
We willen natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen, dus ook hier kunnen we uw stem goed gebruiken. Via de website van Binnenlands Bestuur kunt u nog op Gemeente De Wolden stemmen.
Ik heb u verteld over het carbid-schieten: mooie knallen, maar de allermooiste explosie van de afgelopen tijd was toch wel de cultuurexplosie. Wat een grote hoeveelheid prachtige culturele evenementen heeft die opgeleverd. Tientallen festivals, concerten, toneelvoorstellingen, kunstveilingen zijn er georganiseerd. Voor de duidelijkheid: door inwoners en ondernemers. We hebben dit ondersteund in publiciteit en natuurlijk financieel. Een mooie samenwerking!
U kunt nog directer betrokken zijn bij de politiek in uw gemeente. De speciale en erg succesvolle cursus Politiek Actief is daarvoor een aanmoediging. Hoe kun je meer betrokken zijn bij de lokale politiek dan als lid van een politieke partij of van de gemeenteraad?
Ik ben erg onder de indruk van de hoeveelheid werk die gemeenteraadsleden verzetten. En hoeveel zij zich inzetten voor u en onze leefomgeving.
Vaak naast een andere baan. Misschien bent u weleens bij een dialoogbijeenkomst geweest; of heeft u een raadsvergadering gevolgd. En hebt u daar een mening over. Die horen we ook graag! Op onze website kunt u nog tot 15 januari uw mening laten horen via een vragenlijst.
Kortom, er is meer dan de verplichting om te gaan stemmen. Uw stem geeft erkenning aan mensen die zich voor u inzetten. Daarom is uw stem zo belangrijk!
Naast de verkiezingen, gebeurt er meer dit nieuwe jaar. We zetten onze inzet voor cultuur door. We gaan onderzoeken of we een multifunctioneel centrum in Zuidwolde kunnen realiseren. We investeren in fietspaden en blijven sterk inzetten op het creëren van meer werkgelegenheid.
Het 21e jaar van onze gemeente mag met de nodige successen gepaard gaan.
Samen met u wil ik dit jaar nog verder vooruit kijken. Hoe wilt u dat De Wolden er in 2030 uit ziet? Als het bijvoorbeeld gaat om duurzaamheid en CO2 reductie, de zorg en werkgelegenheid, de invulling van onze woningbouwopgave en platteland of de voorzieningen in de dorpen. Dat is de uitdaging waarover ik graag met u in gesprek ga. Met inwoners en politiek.
Misschien bent u inmiddels wel heel nieuwsgierig naar de winnaar van het Raspaard! Want die trofee reiken we vandaag uit: voor de derde keer.
Het is een wisseltrofee, dus Plaatselijk Belang Alteveer-Kerkeveld mag het fraaie beeld overdragen. Zij waren vorig jaar de terechte winnaar met het bijzondere belevingsbos.
Het Raspaard is een eretitel voor een initiatief uit De Wolden dat we graag in het zonnetje willen zetten. We zien dat onze inwoners vele initiatieven nemen om bij te dragen aan een prettig leefklimaat in onze gemeente.
Mooi om te zien dat er weer veel initiatieven zijn aangedragen!
Het winnende initiatief is georganiseerd door een groep van tien verschillende organisaties verspreid door heel De Wolden die een link hebben met ouderen. Deze groep vindt het belangrijk dat er activiteiten voor ouderen worden georganiseerd. Hieruit ontstond het idee om een speciale dag te organiseren. In alle dorpshuizen van De Wolden is bovendien een wensboom geplaatst, waarin ouderen hun wensen kunnen ophangen. Meer dan 700 ouderen uit De Wolden hebben het initiatief meegemaakt en hopen op een vervolg.
Volgens de jury, ons college, gaat het hierbij ook weer om betrokkenheid. Er zijn veel ouderen bij betrokken, veel verschillende organisaties uit alle dorpen en er is een maatschappelijk gesprek op gang gebracht.
Daarom is de winnaar van het Raspaard: Ouderendag De Wolden!!
[beeld en oorkonde uitreiken]
Namens het gemeentebestuur feliciteer ik u van harte met het Raspaard van De Wolden. Een jaar lang mag u genieten van dit bijzondere kunstwerk, om het volgend jaar door te geven aan een ander geweldig initiatief van inwoners. De oorkonde mag u uiteraard houden.
[Gelegenheid van de winnaar om het publiek toe te spreken]
Laten we dan nu met elkaar het glas heffen op een gezond en voorspoedig 2018!

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA