'

Mrt 14
DRENTHE - Landschapsbeheer Drenthe organiseert op 31 maart in Anderen een beginnerscursus over het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Steeds meer mensen zijn in het bezit van hoogstamfruitbomen en om de boom op de juiste manier te onderhouden en de ontwikkeling van fruit te stimuleren is goede kennis en voorbereiding aan te raden. Wilt u leren snoeien of uw kennis hierover opfrissen? Meld u dan aan in de agenda op www.lbdrenthe.nl.
Na het aanplanten van een fruitboom duurt het enkele jaren voordat er vruchten worden geproduceerd. Om de vruchtgroei te stimuleren is het van belang de boom de juiste vorm mee te geven. Er moeten stevige takken ontstaan die de vruchten kunnen dragen en waar u een ladder tegen kunt plaatsen. Wist u dat een appelboom een appelvorm dient te krijgen en een perenboom een piramidevorm?

Hoogstamfruitbomen
Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten hoogstamfruitbomen. De bewoners plukten er de vruchten van en veel diersoorten vonden er onderdak of voedsel. De boomgaarden werden tevens gebruikt als weide voor het (jong)vee. Bij een hoogstamfruitboom begonnen de takken op 1.80 meter en de boom werd gemiddeld tussen de vijf en acht meter hoog. Tegenwoordig is dat niet hoger dan twee tot drie meter.

Theorie en praktijk
Tijdens de snoeicursus wordt kort ingegaan op de ontwikkeling en de verschillende beheermogelijkheden van hoogstamfruitbomen. Deelnemers krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en praktische tips aangereikt. De meeste bomen groeien niet volgens het boekje, dus er wordt in de praktijk geoefend om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Opgeven
Wilt u zich opgeven voor de snoeicursus? Ga dan naar de agenda op www.lbdrenthe.nl en vul het inschrijfformulier in. Deelname aan de cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Niet-vrijwilligers betalen €30,-. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee en lunch, gereedschap en cursusmateriaal. Deelnemers worden om 10.00 uur verwacht in Dorpshuis Oes Stee, Hagenend 4 te Anderen. De cursus duurt tot ongeveer 15.00 uur.

De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van Aa en Hunze, de provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA