'

Apr 5
RUINERWOLD - Op vrijdagavond 13 april organiseert de Noordelijke Pomologische Vereniging niet alleen voor haar leden een regiobijeenkomst, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in oude fruitrassen. De Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV) zet zich in voor het behoud van oude fruitrassen en hoogstamfruitbomen.
Van de vele honderden appel-, peren- en pruimenrassen die er zijn geweest, worden nog slechts enkele tientallen geteeld; de rest dreigt definitief verloren te gaan. Hiermee verdwijnen ook de karakteristieke hoogstambomen uit het landschap. Dat is cultuurhistorisch en landschappelijk een groot verlies. Daarnaast gaan met het verdwijnen van zoveel rassen belangrijke eigenschappen verloren van geur-, smaak- en ziektebestendigheid, die juist belangrijk kunnen zijn bij het ontwikkelen van nieuwe variëteiten.
Ruinerwold is gekozen als vergaderplaats, omdat langs de Dokter Larijweg in deze gemeente sinds de jaren 20 van de vorige eeuw 1100 perenbomen zijn aangeplant, een cultureel erfgoed dat er mag zijn.
Tijdens deze bijeenkomst zal de NPV de geïnteresseerden en haar leden informeren over haar projecten. Ook personen en instanties die iets willen vertellen over hun ervaringen met oude fruitrassen of hieraan gerelateerde onderwerpen zijn uitgenodigd, aub vooraf opgeven bij Tammo Katuin, e-mailadres voorzitter@npv-pomospost.nl of bij Marianne van Lienden, e-mailadres info@npv-
pomospost.nl
Op het programma staan in ieder geval lezingen over stoofperen en over krozen.
Stoofperen sterven zo langzamerhand uit. Het is nu zaak om de rassen voor het nageslacht te bewaren. Iedereen die weet waar oude stoofperenbomen staan of die ze wellicht in de eigen tuin heeft staan, wordt opgeroepen zich te melden. De NPV stelt zich ten doel entmateriaal van deze bomen te verzamelen en hiermee een collectieboomgaard aan te leggen.

Krozen zijn een bijzondere soort pruim, die weinig eisen stellen aan de grondsoort en bij voorkeur op een beschutte plaats gepoot dient te worden, omdat ze heel vroeg bloeien. Krozen zijn sappig en zoet van smaak. De lezing wordt verzorgd door de heer Thijs Banken, teler van krozen in de Betuwe.

Cider: er wordt aangegeven hoe je het beste cider kunt maken, welke problemen je kunt tegenkomen en hoe je hiermee kunt omgaan. Ook cider-recepten worden behandeld, bv een milkshake van cider en een cider-appelkruimel cake. Deze kunnen ook wordt geproefd.

Opleidingen: er wordt informatie verstrekt over het opleidingsprogramma en over de nieuwe cursus rasbepaling in het bijzonder.
Tijdens deze avond treedt troubadour Henk Groote op met fruitliederen en songs uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.
Experts van de vereniging (pomologen) zijn aanwezig om vragen over praktische zaken of problemen met oude fruitrassen te beantwoorden.
Bezoekers wordt gevraagd om hun zelf gemaakte producten mee te nemen en te laten proeven.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA