'

Sep 25
ANSEN - De zomer maakt langzaam plaats voor de herfst en dat betekent dat ook landschap en natuur zich op gaan maken voor de winter. Dit is tevens het moment voor vele Drenten met een boomgaard om de balans van de oogst op te maken. Veelal wordt er van het resultaat appeltaart gebakken, stoofpeertjes gestoofd of appelmoes gemaakt. Maar wist u dat u uw appels en peren ook kan verwerken tot overheerlijk sap?
In Drenthe worden in oktober diverse fruitpersdagen georganiseerd. Op deze dagen kunt u uw appels en fruit meebrengen en dit wordt verwerkt tot overheerlijk sap. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Ansen op zaterdag 13 oktober a.s. Wilt u zeker zijn van een plekje? Meld u dan snel aan want omdat er beperkt ruimte is, is vooraf aanmelden verplicht. Dit kan bij de familie Luning op het telefoonnummer 0522-471330. Aanmelden kan tot en met zaterdag 6 oktober. Wilt u hierbij aangeven in welk uurvak (bv. tussen 11 en 12 uur) u komt en hoeveel appels of peren (maximaal 25% peren) u wilt laten persen?

Het persen kost 5 euro per 5 liter sap. Dit is een vergoeding voor het persen en de verpakking. Zo’n 100 kilogram appels/peren levert ongeveer 70 liter sap. Minder dan 75 kilo fruit wordt samengevoegd tot een grotere partij en het sap wordt naar verhouding verdeeld. Tussen het fruit mag geen rot of overrijp fruit zitten. Tevens moet het fruit goed zijn schoongemaakt.

Persoonlijk erfadvies
Heeft u (oude) fruitbomen in uw tuin of op het erf hebben en weet u niet welke soorten dit zijn? Dan kunt u uw fruit op naam laten brengen door deskundigen van de Pomologische Vereniging. U dient dan een tak met minimaal 5 rijpe vruchten van iedere soort mee te nemen. Daarnaast is Landschapsbeheer Drenthe aanwezig om u te adviseren over de inrichting en het beheer van Drentse erven met o.a. oude fruitboomrassen en streekeigen bomen en struiken.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA