'

Nov 11
DRENTHE - Wie de klassieke oudheid uitsluitend aan de hand van literaire bronnen bestudeert, zou haast denken dat ‘de gewone man’ in die tijd niet bestond. Gelukkig zijn er ook enkele schriftelijke bronnen die zich niét tot de welgestelde elite beperken. Deze documenten geven een kijkje in het klassieke leven van alledag. Bijzonder onderdeel daarvan zijn de geschriften die afkomstig zijn uit het Romeinse leger.
De afdeling Assen van het Nederlands Klassiek Verbond heeft op dinsdagmiddag 20 november drs. Martin Boerman uitgenodigd om een lezing te verzorgen over de schriftelijke cultuur van dit Romeinse leger. De lezing vindt plaats in het Drents Archief in Assen en begint om 15.00 uur. Ook wordt er een speciaal Romeins soldatenmaal geserveerd. Deelname kost zes euro, scholieren en leden van het NKV betalen € 2,50. Opgave is verplicht en kan via assen@nkv.nl

Schriftelijk communicatienetwerk
Het enorme Romeinse imperium kon alleen in stand gehouden worden dankzij een uitgebreid en overwegend schriftelijk communicatienetwerk tussen de verschillende legeronderdelen. Het zal daarom weinigen verbazen dat er relatief veel van deze geschreven cultuur bewaard is gebleven. Drs. Martin Boerman is classicus, historicus en econoom en hij gaat tijdens zijn lezing in op de geschriften van dit Romeinse leger. De soldaten zullen zoveel mogelijk ‘zelf’ aan het woord zijn. Aan de hand van diverse voorbeelden is een inschatting te maken hoe de schriftelijke cultuur ingebed was in het dagelijks leven van de soldaten. En wist u dat Boerman ook zelf bier brouwt, naar klassiek Romeins recept? Na de lezing kunt een flesje bij hem kopen, voor slechts € 3,-.

Aanmelden
Wilt u de lezing van Drs. Boerman bijwonen en genieten van een kom Romeinse soldatensoep “tisana” met een “panis militaris” (soldatenbrood)? Meld u dan uiterlijk 19 november aan via assen@nkv.nl. De inloop is vanaf 15.00 uur in het Drents Archief, Brink 4 (entree Museumlaantje) in Assen. De lezing begint om 15.15 en duurt tot ca. 16.45 uur.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA