'

Jan 11
DROGTEROPSLAGEN - Landschapsbeheer Drenthe organiseert op 17 januari 2019 in Drogteropslagen een cursus over het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Fruitbomen leveren een belangrijke bijdrage aan de soortenrijkdom in Drenthe. Het zorgt voor voedsel voor diverse diersoorten. Om fruitbomen op de juiste wijze te onderhouden en de groei van fruit te stimuleren is goede kennis belangrijk. Wilt u hier meer over leren? Meld u dan aan voor de cursus op www.lbdrenthe.nl.

Tijdens de cursus wordt het onderhoud van jonge fruitbomen behandeld. In de eerste jaren na de aanplant is het namelijk belangrijk om de boom de juiste vorm mee te geven. Op die manier wordt de vruchtgroei gestimuleerd en kunt u na verloop van tijd genieten van heerlijke appels of peren. (Wist u bijvoorbeeld dat een appelboom een appelvorm dient te krijgen en een perenboom een piramidevorm?)

Waardevolle cultuurhistorie
Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten (hoogstam)fruitbomen. Na verloop van tijd verdwenen helaas steeds meer fruitbomen. Vanwege de waardevolle bijdrage aan het landschap stimuleert Landschapsbeheer Drenthe anno 2018 de inrichting en onderhoud van boomgaarden op erven en daarbuiten.

Theorie en praktijk
De snoeicursus bestaat uit twee onderdelen: een theoriegedeelte op donderdagavond 17 januari en een praktijkochtend op zaterdag 19 januari. Deelnemers leren meer over de ontwikkeling, de verschillende beheermogelijkheden van hoogstamfruitbomen en de best mogelijke snoeiwijze. Ze krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en er worden praktische tips aangereikt. Op de zaterdag wordt in de praktijk geoefend om de fijne kneepjes van het vak te leren. Tevens wordt aandacht besteed aan bodem en bemesting.

Opgave
Wilt u zich opgeven voor de snoeicursus? Ga dan naar de agenda op www.lbdrenthe.nl en vul het inschrijfformulier in. Deelname aan de cursus is gratis voor mensen die ondersteuning ontvangen van Landschapsbeheer Drenthe. Derden betalen €30,-. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee en een lunch, gereedschap en cursusmateriaal. Deelnemers worden voor de theorie verwacht op donderdag 17 januari 2019, om 19.30 uur in Dorpshuus ’t Drogterhuus in Drogteropslagen. De praktijk vindt plaats op zaterdag 19 januari, en ook dan wordt verzameld in ’t Drogterhuus. Kunt u deze data niet deelnemen? Bekijk dan de overige cursusdata in de agenda op www.lbdrenthe.nl.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA