'

Jun 10
RUINEN - Van 13 juni tot 3 oktober is de expositie “Verleden in het heden, de eigen wijze van Egbert Stellink” te zien in Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22 in Ruinen. Paul Mentink en Harm Echten, twee kunstenaars van het Beeldend Collectief Drenthe, hebben op hun eigen wijze het leven en de boerderij van Egbert Stellink vastgelegd. De expositie geeft een verrassend beeld van het boerenleven in Drenthe in de 20e en 21e eeuw.

Egbert1
Leven met de seizoenen
Net buiten Ruinen, pal aan de weg naar Ruinerwold, woont al ruim tachtig jaar boer en zelfbenoemd verzamelaar Egbert Stellink. Zonder veel comfort. TV kijken doet hij niet, een magnetron is niet nodig en internet gaat hem letterlijk boven zijn pet. Een pet die hij vrijwel de gehele dag op heeft. Desondanks leeft Egbert absoluut niet in isolement. Zo is er wel een radio aanwezig en leest hij regelmatig de Meppeler Courant. Alleen zijn boerderij straalt nog de sfeer uit van zijn ouders. Egbert is nooit getrouwd en kookt zijn dagelijks kostje altijd zelf. Zijn maaltijden bereidt hij op houtkachels. Soms staat er een pan met kleine krieltjes op het vuur voor zijn kippen. Weggooien komt in zijn woordenboek niet voor. De seizoenen bepalen nog steeds het dagelijks ritme van Egbert. De moestuin en de boomgaard houdt hij houdt nog zelf bij, ondanks zijn hoge leeftijd. Samen met zijn twintig jaar geleden overleden broer heeft hij jarenlang op de boerderij van hun ouders gewoond en gewerkt. Een traditioneel gemengd bedrijf met koeien, varkens en paarden, in combinatie met akkers, weilanden en een boomgaard. Trots vertelt hij dat de meeste bomen in de boomgaard door hem zelf zijn geënt. De grote huisdieren zijn inmiddels verdwenen en de akkers verhuurt hij tegenwoordig, maar dat wil niet zeggen dat hij nu stil zit. Er valt altijd wel wat te zagen of te kloven, want voor de warmte in de winter en het koken is hij volledig aangewezen op zijn houtvoorraad.

Expositie Verleden in het heden
Paul Mentink is fotograaf. Zijn fotografie bestaat voornamelijk uit details van verschillende onderwerpen, soms abstract, soms figuratief. Hij concentreert zich voornamelijk op organische materialen zoals planten en hout, maar ook stenen of roestige metalen objecten. Vanwege zijn ruime ervaring als bruidsfotograaf komen ook personen op een of andere manier in zijn fotografie terug. Naast het detail let hij daarbij ook op regelmatige patronen en op een goede kleurverdeling.
Harm Echten is beeldend kunstenaar. Zijn kunstwerken bestaan voornamelijk uit etsen, aquarellen en driedimensionale beelden. Voor deze beelden gebruik hij regelmatig materiaal dat hij tijdens zijn vorige functie als loodgieter ook gebruikte. Hij verwerkt onder andere lood en zink, vaak in combinatie met natuurlijke materialen, zoals stenen of verweerde stukken hout. Zijn inspiratie haalt hij voornamelijk uit de natuur, bij voorkeur in de nabijheid van zijn woonplaats Ruinen.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA