'

Sep 12
DRENTHE - De warmte is voor veel mensen reden om terras of strand te bezoeken, voor anderen is aanhoudende hitte een bedreiging voor de gezondheid. Wat u moet doen als het warm wordt. Lees meer hieronder.

Een duik in zwembad kan voor verkoeling zorgen.
Drink voldoende
· Drink tenminste 2 liter vocht per dag, ook als u geen dorst heeft
· Drink koele dranken, zonder alcohol en cafeïne
· Drink meer als u weinig plast en als uw urine donkergeel is
· Zit u in de wind of bij een ventilator? Probeer dan 3 liter vocht per dag te drinken; ieder dagdeel (ochtend, middag en avond) 1 liter
· Extra zout innemen is niet nodig voor mensen die normaal eten. Eet u voedsel met weinig zout, dan haalt u voldoende zouten uit fruit, vruchtensappen, tomatensap, melk en ijsjes

Vermijd inspanning
· Vermijd inspanning, vooral tussen 12.00 en 16.00 uur
· Sport niet in de schaduw bij meer dan 30 graden en sport niet in de zon bij meer dan 28 graden (gemeten in de schaduw)

Blijf uit de hitte
· Zoek de meest koele ruimte op, vooral tussen 12.00 en 16.00 uur. Dit kan binnen zijn, of buiten in de schaduw en in de wind
· Draag een hoed, zonnebril en luchtige, lichtgekleurde kleding

Zorg voor koelte
· Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of (voeten)bad
· Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van de kamers die veel zon krijgen
· Doe de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag). Doe de ramen juist open als het buiten koeler is (’s nachts en vroeg in de morgen)
· Probeer niet om smog buiten te houden. Open de ramen wanneer dat verkoeling brengt. Gebruik anders een ventilator
Zorg voor elkaar
· Laat nooit een kind alleen thuis of in een geparkeerde auto
· Steek een helpende hand toe als er in uw omgeving ouderen of zieken zijn, die zichzelf niet goed kunnen redden. Bezoek ze 1 tot 2 keer per dag en zorg dat ze voldoende drinken. Help hen om het huis koel te houden. Laat hen een ventilator gebruiken.

Wie hebben vooral last van hitte?
Vooral ouderen (65+) kunnen last hebben van hoge temperaturen. Daarom is het tijdens perioden van aanhoudende hitte belangrijk extra te letten op ouderen die nog alleen wonen en die niet meer zo mobiel zijn. Dat geldt des te meer wanneer familieleden en verzorgenden op vakantie zijn. Ook bepaalde ziektes zorgen voor een toegenomen vatbaarheid voor hitte. Ook sporters, deelnemers aan (buiten)evenementen of anderen die zich veel inspannen, kunnen overlast ondervinden van hoge temperaturen.

Waarom hebben mensen last van hitte?
Bij hoge temperaturen vindt de koeling van het lichaam voornamelijk plaats door verdamping van transpiratievocht. Daarom is het belangrijk om veel te drinken, zodat de transpiratie op gang blijft. Bij het ouder worden neemt het vermogen om te transpireren af. Bovendien is het dorstgevoel vaak wat minder sterk. Hierdoor hebben ouderen, zelfs als ze verder niets mankeren, gauw last van de warmte. Sommige ziektes, zoals hartaandoeningen en longziektes, en bepaalde medicijnen verhogen bovendien de vatbaarheid voor hitte. Voor ouderen en zieken is het dus extra belangrijk om in de schaduw te blijven of om plaatsen op te zoeken waar een briesje staat.

Vragen?
· Overleg bij twijfel over uw gezondheid met uw huisarts. Zeker als u een gezondheidsrisico loopt.
· Overleg met uw apotheek als u medicijnen gebruikt.
· Voor alle andere vragen kunt u terecht bij de GGD Drenthe via mmk@ggddrenthe.nl of 0592-306300

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA