'

Dec 3
DRENTHE - Vrijdag 14 december is biografe Maaike Meijer te gast in De Literaire Hemel. Zij schreef ‘Hemelse mevrouw Frederike’, biografie van F.Harmsen van Beek, die in 2009 overleed in Garnwerd.
Haar oeuvre is klein maar intrigerend. Over ‘Fritzi’ doen vele verhalen de ronde. Maaike Meijer ontrafelt de mythe.
Honderd jaar na het beëindigen van WOI debuteert Herien Wensink met ‘Kleihuid’. De roman speelt in Vlaanderen 1918. In een geïmproviseerd revalidatieoord achter het front moeten een Britse officier en een soldaat zich leren te verzoenen met de schade die de oorlog geestelijk en lichamelijk heeft aangericht.
Etchica Voorn won De Opzij Literatuurprijs 2018 met ‘Dubbelbloed’. In haar boek beschrijft ze vanuit haar bi-raciale achtergrond haar zoektocht naar de eigen identiteit. Haar oma in Emmen biedt liefde en bescherming, haar Surinaamse oma negeert haar. Hoe belangrijk zijn afkomst en kleur? Een actueel thema.

De schrijvers worden geïnterviewd door Joep van Ruiten en Annette Timmer.
Pianiste Dore Mulder verzorgt de muziek.
F.Harmsen van Beek (1927-2009) wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. ‘Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten’ werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator. “Fritz” werd lang afgeschilderd als spilzieke “flodderdiva”. In haar landhuis Jagtlust zou het permanent Boekenbal zijn geweest. Maaike Meijer, die eerder o.a. de biografie van Vasalis schreef, vertelt in ‘Hemelse mevrouw Frederike’ een ander verhaal.
De Volkskrant gaf het vier sterren.

Herien Wensink is theaterredacteur bij de Volkskrant. Hiervoor was ze tien jaar cultuurredacteur bij
NRC Handelsblad. Wensink studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene cultuurwetenschappen
in Amsterdam. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in literatuur over de Eerste Wereldoorlog, waar ze later ook diverse artikelen aan wijdde. ‘Kleihuid’ is haar eerst roman. Het gaat over vriendschap en doorzettingsvermogen, dwars door de oorlogsverschrikkingen heen. Kleihuid’ kreeg een nominatie voor
de Anton Wachterprijs, de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs.

Etchica Voorn is ondernemer, blogger en schrijver. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Surinaams-Creoolse vader. Zowel in Nederland als in Suriname ondervindt zij hevige weerstand.
In het autobiografische ‘Dubbelbloed’ doet ze verslag van de zoektocht naar haar eigen ik. Uit het juryrapport van de Opzij Literatuurprijs: “Het schrijnt en schuurt in dit boek. Voorn hunkert, maar ze veroordeelt nooit.
Dit plus haar vermogen om naast haar pijn, de rijkdom te zien van haar dubbele afkomst, maakt dat haar verhaal voor alle dubbelbloedigen maar ook voor enkelbloedigen invoelbaar wordt.”
De Literaire Hemel, vrijdag 14 december 2018 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur. Toegang: € 15,00
Reserveren via reservering@literairehemel.nl

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA