'

Feb 11
IJHORST - Door Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” zijn door vrijwilligers 3 vrijdagen gastlessen over insecten gegeven op basisschool ‘Het Kompas’ in Nieuwleusen. Een kleine groep van 8 kinderen, variërend van 6 tot 11 jaar, werd van 11.15 uur tot 12.15 uur wegwijs gemaakt in de insectenwereld.
Voor de 1e les is een presentatie gemaakt, waarbij het doel voornamelijk kennisoverdracht en basisbegrippen van insecten is. De kinderen luisterden vol aandacht, stelden goede vragen, vertelden uit eigen ervaringen en konden zelfs insecten nadoen.

Alle kinderen kregen een exemplaar van het verenigingsblad ‘de Scharrelaar’ en werden uitgenodigd om deel te nemen aan de jeugdactiviteiten van de Jeugdwerkgroep ‘Weer of geen Weer’ op de maandelijkse zaterdagen. In de 2e les ging de klas op zoek naar insecten in de composthoop bij de schooltuin. Het belangrijkste doel is het waarnemen van insecten. Er werden diverse soorten pissebedden, spinnetjes en torretjes ontdekt. Ook werd aan de hand van een ‘Ren je Rot’ quiz de opgedane kennis uit de vorige les getest.

Door het stellen van vragen met antwoordmogelijkheden ‘waar of niet waar’ bleven uiteindelijk de ‘beste’ over. De kinderen deden enthousiast mee en er was bijna te weinig tijd. De 3e les werd besteed aan het maken van huisvesting en voedsel voor de insecten. Het doel is het beschermen van insecten en het creëren van goede biotoop rondom eigen huis/school. Er werd een insectenbundel van diverse soorten holle stengels voor de huisvesting gemaakt. Deze kunnen worden opgehangen in eigen tuin of rondom school.

Ook zijn zaadbollen van leem gemaakt, waarin een biologisch zaadmengsel van “de Cruydthoeck” werd gekneed. Deze bollen kunnen her en der worden verspreid in de buurt van de insectenbundels en zorgen voor voedsel voor de insecten.
Ook bij deze les deden de kinderen enthousiast mee en vloog het uur voorbij. Uiteraard mochten de gemaakte producten mee naar huis en werd als aanvulling nog een zoekkaart beestjes en vlinders uitgedeeld.
Het is erg dankbaar om op zo’n ‘groene’ school gastlessen te verzorgen en een aantal kinderen weer te kunnen enthousiasmeren voor de natuur en insecten in het bijzonder.
Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.”

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA