'

Apr 30
RUINERWOLD - In Ruinerwold bevindt zich de langste stoofperenboomgaard ter wereld. Elke eerste zaterdag van oktober wordt daar het Stoofperenfeest gevierd. Met de traditionele Perenpluk o.l.v. een veilingmeester, met marktkramen op boerenerven en kinderactiviteiten. Kom 5 oktober 2019 plukken, proeven en ontdekken!
Nieuw dit jaar: de kinderveilingmeester! Deze vertrekt vanaf de Ruinense kant van de Dokter Larijweg (buitengebied) en laat kinderen kennismaken met fruit veilen en het zelf peren van de boom plukken. Eindpunt is het kindererf met allerlei leuke activiteiten.

Historie
De 7 kilometer lange Dokter Larijweg is na de bestrating in 1925/26 beplant met perenbomen, zo’n 1300 stuks ongeveer. Dit zijn bijna allemaal stoofperen, van oude rassen, zoals de Pondspeer, het Kamper-venus, Winterloutje, Zoete Brederode, Kleipeer enz.

Er is toentertijd voor perenbomen gekozen zodat de gemeentearbeiders deze in het najaar konden plukken en verdelen onder de armere mensen van de bevolking. Dan waren die in de wintermaanden van vitamines voorzien. Inmiddels is de perenpluk een manier om de kas van de lokale museumboerderij te vullen.

Hoe werkt de Perenpluk?
Bij de verkoop worden de perenbomen langs de dokter Larijweg per opbod verkocht aan de hoogste bieder. ’s Ochtends om 9 uur begint de pander ter hoogte van Dokter Larijweg 1 (in dorp Ruinerwold zelf) met de verkoop. Elke boom, of soms een aantal wat kleinere bomen, krijgt een nummer en dan kan het bieden beginnen.

Meestal gaan de bomen weg voor een paar euro, maar soms is er een boom die voor 30 tot 35 euro weggaat. Dit zijn bomen die veel vruchten dragen, of die gewild zijn om hun soort, zoals de bekende peersoort Gieser Wildeman. Zodra de boom gekocht is, kan het plukken beginnen.

Peren-pandemonium
Mensen zijn in de weer met netjes, dekens, vangnetten, speciale scharen, emmers, ladders, maar ook hoogwerkers zijn gesignaleerd. Veelal zijn het particulieren die er een gezellig dagje van maken met de hele familie (en soms met koelbox en tuinstoelen en al in de berm zitten) maar ook handelaars proberen hun slag te slaan. De Lions uit Meppel kopen en plukken altijd een aantal bomen voor de voedselbank. Iedere koper heeft de hele zaterdag tot middernacht de tijd om zijn boom (bomen) leeg te plukken.

Stoofperenfeest
Terwijl de mensen staan te plukken aan de bomen, is er op 7 boerenerven van alles te doen. Er zijn kramen met lekkernijen, proeverijen en leuke koopjes te vinden. Ook is er onderweg van alles te lezen en leren over de verschillende peren.


Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA