'

Mei 14
DE WIJK - Een daalders plekkie’ zo omschrijft Gerard van Lunzen de plaats aan het Zuiderkanaalweg 15 in De Wijk naast de brandweerkazerne. Hier staat de verbouwde boerderij van de familie met een prachtig en vrij uitzicht op de Hoogeveense Vaart.foto's: BS/Weblog-dewolden.nl

De heer des huizes die er geboren en getogen is woont er samen met vrouw Marjan en de kinderen Nikita, Jarno en Naomi . En er scharrelen ook nog twee honden en drie katten op het erf. En dat is nog niet alles. In de schuur achter het huis vertoeven nog een aantal schapen en een handjevol kippen. Binnenkort wordt dit uitgebreid met een paar varkens. De hokken achter het huis zijn al in gereedheid gebracht.

Het eerste wat opvalt als je langs het woonboerderijtje rijdt is de keurig aangelegde tuin met een strakke groene grasmat. ‘Mensen verwachten dat misschien niet van mij, vertelt de robuuste vrachtwagenchauffeur. ‘Het komt mij wel degelijk krek’. Daarom maai ik het stukje gemeentegrond vooraan ook altijd, zodat het een geheel vormt. Het oog wil immers ook wat!’. Anderen mogen daar gerust van mee genieten. Zo heeft Gerard aan de overkant van het huis een bankje geplaatst. ‘In de zomers komen er veel toeristen op de fietst langs, die hier afstappen, en even pauzeren. Als ik thuis ben maak ik altijd even een praatje met ze’. Ook de aangelegde vissteiger heeft meerdere functies. ‘Zomers zwemmen de kinderen in de buurt hier in de Oude Hoogeveense Vaart. En ’s winters als er ijs ligt op de vaart, is het voor de schaatser ook erg handig’.

De boerderij die uit 1912 stamt kent een rijke historie als het om bewoners gaat. Waaronder Jan Arent Godert Baron de Vos van Steenwijk was ooit de eigenaar. Zoals het is opgetekend in het grote boerderijenboek. De ouders van Gerard huurden het vanaf 1967 en bleven er tot 2009 wonen. Gerard en Marjan kochten het echter al in 2005 van de verhuurder. En doopten het om in ‘Arendina’. Dit is een verbastering van de namen Arend en Dinie, zoals de ouders van Gerard heten.

Het boerderijtje verkeerde nog in de oude staat. En er moest heel wat gebeuren. Gerard: ‘We hebben de verbouwing zelf gedaan, er is geen bouwbedrijf aan te pas gekomen’. Op de plaats waar vroeger de douche was is nu de keuken, deze is nu een stukje groter. Achter de keuken op een gedeelte van de deele werd de nieuwe badkamer gebouwd. Van de ‘pronkkamer’ en de ‘doordeweekse kamer’ zoals dat vroeger gebruikelijk was hebben we een kamer gemaakt. De opkamer is wel gebleven. Dat had maar een reden, er zit een kelder onder. Dus gelijkvloers maken met de kamer was geen optie omdat je dan niet meer rechtop in de kelder kunt staan’. De kinderen hebben er soort van relaxruimte van gemaakt met een tv er in. De kelder wordt overigens nog steeds gebruikt voor het opslaan van o.a gewekte groenten uit de eigen moestuin. Verder zijn er vier slaapkamers, waarvan een op de begane grond. ‘Met oog op de toekomst wel handig. We kunnen hier oud worden. En dat is ook de bedoeling’.

Ook vader Arend is nog steeds gehecht aan dat prachtige plekje, en komt nog bijna dagelijks even aanwippen bij zijn zoon en schoondochter. ‘Er is hier altijd werk aan de winkel. Tuinieren is zijn lust en leven. En dat kan hier volop. We zijn blij met zijn hulp’. Aan de achterkant van de boerderij bevindt zich de voormalige Deele waar vroeger het vee stond’. Dit is nu omgevormd tot een ruime berging. Waar de kinderen in het weekend graag met hun vrienden afspreken, en waar het leven wordt gevierd. ‘Het bevalt ons hier prima. Ik hoef hier niet meer weg. Niet eerder dan tussen zes planken’ lacht Gerard. En zo denkt Marjan er ook over. ‘We wonen hier zo vrij als een vogeltje’.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA