'

Aug 12
REGIO - Gijs Schoonderbeek is komend weekend gastexposant tijdens Open Ateliers Dwingeloo. Op zaterdag 17 en zondag 18 augustus is de overzichtsexpositie van tien kunstenaars te zien in de St. Nicolaaskerk in Dwingeloo. Ook stellen zij hun atelier open voor publiek. OAD nodigt bovendien elke maand een gastexposant uit. Dit keer is het de beurt aan kunstenaar Schoonderbeek.
Met beide ouders werkzaam met bloemen heeft Gijs van huis uit al, zonder te merken, veel vormen en kleuren meegekregen. De hobby houtbewerken heeft Schoonderbeek overgenomen van zijn vader, die zolang hij zich kan herinneren met hout bezig geweest is. Later is hij ook gaan houtdraaien. Gijs heeft vaak over de schouder meegekeken en dan wil je het toch ook zelf wel eens proberen. Dan blijkt het toch wel erg leuk te zijn! Door zijn technische opleiding is de interesse in geometrische vormen zeker aangewakkerd. "Ik combineer dit graag met houtdraaien."

Geometrische werkstukken
Tijdens het open Atelier zal Gijs een selectie schalen en andere houtdraaiwerkstukken laten zien, waar de vorm en kleur van het hout tot uiting komt. Een voorbeeld hiervan zijn schalen met een rand van schors. Ook wil hij geometrische werkstukken laten zien, zoals knopen opgebouwd uit segmenten, bollen en schalen waarbij vooral de schaduw een mooie vorm geeft. Schoonderbeek creëert schalen met als doel om hout op zijn mooist te tonen. Vooral hout waarbij iets lijkt te mankeren kan als schaal op z’n mooist zijn. Hij werkt het liefst met hout uit de directe omgeving: Dwingeloo of op z'n minst Europa. Er is zoveel mooi hout uit de omgeving wat anders in de openhaard beland en zoveel onnodige kap van hout, dat Gijs zich graag tot lokaal hout beperkt. Eventueel gebruikt hij kleur methodes om de nerf van het hout beter zichtbaar te maken. De combinatie van houtdraaien en geometrische vormen komt niet vaak voor. De schalen met deze figuren zijn dan ook uniek. Schoonderbeek is gecharmeerd van hout als materiaal: "Wat een vormen, kleuren, lijnen en patronen kunnen er in een boom onder die schorslaag zitten!"

Lijnenspel
Als mensen na afloop even een wandelingetje gaan maken in het Dwingelderveld, dan hoopt hij dat ze anders naar de bomen kijken. Wat een mooie tekeningen kunnen onder die ruwe schorslagen zitten. Ondanks dat je het probeerde in rechte lijnen te vatten, blijft het een spel van lijnen en knoesten. De natuur is niet te temmen. Tenslotte hoopt de kunstenaar dat hij de mensen nieuwsgierig heeft gemaakt naar hout en wat daar allemaal van te maken is. "Je hebt geen hout nodig uit verre landen om er iets moois van te maken!"

Open Ateliers Weekend
Voor meer informatie kijk je op de website www.openateliers.nl. De overzichtsexpositie en de diverse ateliers zijn tijdens het Open Ateliers weekend gratis te bezoeken tussen 13.00 - 17.00 uur.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA