'

Jan 14
DRENTHE - In de gangen en kantoren van Stichting Kunst & Cultuur in Assen worden vanaf 17 januari meer dan zestig bijzondere schilderijen en objecten van Marieke Geerlings, Derek Scholte en Heike Suhre geëxposeerd.
Het zijn eigenzinnige kunstwerken die verleiden, vervoeren en soms prikkelen of shockeren. De tentoonstelling met als titel ‘Ode aan het vrije denken’ sluit aan bij het themajaar 75 jaar vrijheid en is de komende maanden tijdens kantooruren te bezichtigen.

“De fotografie van Heike Suhre balanceert soms op de rand van de schilderkunst”, zegt tentoonstellingsmaker Hellen Abma van K&C. “De werken tonen paradijsvogels die het leven vieren en hun uniciteit met trots uitdragen. De figuratieve, keramische dieren van Marieke Geerlings hebben een grote narratieve kwaliteit en sculpturale kracht. Keramiek zonder opsmuk. Derek Scholte maakt mixed-media assemblages; droom- en tijdreizigers, die de realiteit van alledag lijken te willen ontsnappen. Avonturiers, op weg naar een betere toekomst”.

“Beeldend kunstenaars, schrijvers en pers worden als eerste in hun vrijheid beperkt als er sprake is van politieke onderdrukking”, zegt Abma. “Het uiten van het vrije woord, gedachten en ideeën worden dan al snel als bedreigend of smaad ervaren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een strikte norm gehanteerd voor ‘goede kunst’; werken zonder een kritisch of eigenzinnig wereldbeeld, maar vooral doordrenkt van een fanatiek nationalisme. Alles wat hier niet aan voldeed werd verboden en kunstenaars riskeerden hun leven als zij zich hier niet aan conformeerden.
Ook nu is er in veel landen sprake van culturele onderdrukking en is er vaak sprake van een zware censuur, een belangrijke reden om te vieren én te koesteren dat we in Nederland een grote diversiteit hebben aan kunstenaars, met de ruimte om beelden te creëren die de verbeelding prikkelen of de beschouwer in vertwijfeling achter te laten”.

Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en vieren we dat we sindsdien in vrijheid leven. Stichting Kunst & Cultuur presenteert dit bijzondere herdenkingsjaar nog een aantal activiteiten in het teken van 75 jaar vrijheid. Met partners in Borger-Odoorn wordt in april de educatieroute 75 jaar vrijheid Borger-Odoorn georganiseerd voor leerlingen van de groepen 7 en 8. De leerlingen maken tijdens een bustocht kennis met de oorlogsverhalen en ooggetuigenverslagen in de gemeente. Later dit jaar wordt de muziekvoorstelling Johnny en Jones gepresenteerd met muziek en het verhaal van het Joodse muziekduo. Scholen worden gestimuleerd in de app Spacetime Layers de oorlogsverhalen in de omgeving van de school vast te leggen.

In april presenteert kunstenaar Rudy Simon zijn werk ‘Garder en Vie’ in Westerbork.
Deze maquette, die film, animatie en sculptuur combineert, gaat na de presentatie tijdens de viering van de bevrijding van Westerbork reizen langs musea en het onderwijs. K&C ondersteunt en begeleidt de realisatie van het kunstwerk.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA