'

Feb 29
REGIO - De wilde narcis, ook wel Drentse Paosbloem genoemd, is een inheemse bollensoort, die oorspronkelijk in Drentse beekdalen te vinden was en daarna werd geïntroduceerd op Drentse boerenerven. In de loop der jaren is de soort zeldzaam geworden en actie is nodig. Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe hopen dat erf eigenaren zich willen inzetten voor het behoud van deze karakteristieke bloem en organiseren een informatiebijeenkomst op vrijdag 6 maart in Nijeveen.
(Boeren)erven zijn in de loop van de tijd veranderd naar moderne tuinen en worden intensiever onderhouden. Daarnaast lijkt de wilde narcis veel op zijn gekweekte broer, de trompetnarcis, en dat helpt niet mee bij de bescherming. Hierdoor zijn veel wilde narcissen verdwenen. Erf eigenaren (met name in Nijeveen en Wapserveen) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van de wilde narcis en om hen hierbij te helpen organiseren Landschapsbeheer Drenthe een informatiebijeenkomst.

De belangrijkste redenen voor de achteruitgang van de wilde narcis zijn herinrichting, modernisering en intensiever onderhoud van Drentse tuinen. De bol is niet heel kritisch wat betreft zijn groeiplaats, maar hij kan niet tegen te vroeg maaien. Dan heeft de bloem namelijk geen kans om zaden te vormen en te verspreiden en worden er te weinig voedingsstoffen afgevoerd. Staat de wilde narcis bij u in de tuin? Kijk op https://lbdrenthe.nl/wilde-narcis voor meer informatie.

Voorlichtingsbijeenkomst
Wilt u meer te weten komen over de wilde narcis, hem leren herkennen en weten wat u kunt doen? Landschapsbeheer Drenthe organiseert op vrijdag 6 maart, om 13.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst in Dorpshuis De Schalle in Nijeveen. Geïnteresseerden, bijvoorbeeld uit Wapserveen, zijn van harte welkom. Tijdens de bijeenkomst komt u meer te weten over het project Drentse Paosbloem, de wilde narcis en krijgt u tips wat u zelf kunt doen. Tijdens een korte route laten de deskundigen de wilde narcis zien zodat u hem in de toekomst kunt herkennen. Wilt u deelnemen aan deze bijeenkomst? Dan is vooraf aanmelden verplicht en dat kan via de agenda op www.lbdrenthe.nl.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA