'

Okt 1
DE WOLDEN - Rokers in heel Nederland helpen elkaar vanaf 1 oktober weer om te stoppen met roken. GGD Drenthe en Verslavingszorg Noord-Nederland nodigen je uit om mee te doen aan Stoptober 2020.


Foto: Persbureau Meter
Wat is Stoptober?
Stoptober is een campagne die rokers uitdaagt om gedurende de maand oktober 28 dagen niet te roken. Veel rokers willen graag stoppen, de vraag is alleen: wanneer? De ervaring leert dat Stoptober rokers over de drempel helpt. Na 28 dagen niet roken, heb je vijf keer meer kans om blijvend niet meer te roken. Jaarlijks doen in Nederland meer dan 50.000 mensen mee met Stoptober. In 2019 schreven 700 Drenten zich voor deelname in op de Stoptoberwebsite. Het werkelijke aantal deelnemers ligt hoger; meedoen is ook zonder inschrijving mogelijk.

Stoptober pakt het positief aan
Het succes van Stoptober heeft alles te maken met de positieve aanpak. Elk stapje op weg naar stoppen met roken wordt aangemoedigd. Een periode van 28 dagen is overzichtelijk en maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. Immers: als je 28 dagen stopt met roken, ben je succesvol. Bovendien is Stoptober 'overal': in de media is veel aandacht voor de campagne en ook dit jaar zijn een aantal bekende Nederlanders ambassadeur om deelnemers een hart onder de riem steken.

Wat is het doel en de doelgroep van Stoptober?

Stoptober richt zich op volwassen rokers van 35 jaar en ouder. Bij de opzet van de campagne is extra aandacht besteed aan het vinden van aansluiting op inwoners met een lagere sociaaleconomische status. Door landelijke én regionale aandacht is het de bedoeling zoveel mogelijk positieve aandacht voor het stoppen met roken te genereren en rokers uit te dagen om mee te doen met Stoptober.
Als minder mensen roken, komen kinderen en jongeren ook minder in contact met rokers. Stoptober helpt bij het realiseren van een rookvrije omgeving en een rookvrije generatie.

Welke ondersteuning is er voor deelnemers aan Stoptober beschikbaar?
Stoppers kunnen gebruik maken van de Stoptober-app. De app beschikt over een community-functie, motiverende berichten en een ‘noodhulp’ lijn. De Stoptober-app is te downloaden van eind september tot 31 oktober en kan desgewenst nog het hele jaar worden gebruikt ter ondersteuning. Via sociale media staan deelnemers in contact met anderen die hetzelfde doormaken en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Ook kunnen deelnemers een gratis Stoptober Magazine ophalen.

Pop-up poli dit jaar in Hoogeveen
Mensen die willen stoppen met roken doen gemiddeld 7 stoppogingen! Speciaal voor mensen die meerdere stoppogingen hebben gedaan en nog steeds roken, biedt VNN gratis stoppen-met-roken-begeleiding aan. Daarom opent VNN tijdens Stoptober een speciale pop-up poli! In meerdere bijeenkomsten brengt VNN deelnemers dichterbij een rookvrij, fitter en leuker leven. Wist u dat er 24 uur na het stoppen met roken al effecten in je lichaam optreden? Het is nooit te laat.
De groepsbijeenkomsten worden geleid door deskundigen van VNN. Deelnemers leren meer over wat verslaving eigenlijk is en hoe het werkt. Tevens leren ze de momenten herkennen waarop ze zin hebben in een sigaret. En krijgen ze praktische en oplossingsgerichte tips wat ze dan het beste kunnen doen. Naast het stoppen met roken is er ook aandacht voor voeding en bewegen. Want, stoppen met roken begint bij een gezonde leefstijl! Informatie en advies over nicotinevervangers en eventuele medicatie komt ook aan bod. Evenals waarom het zo belangrijk is om juist nu te stoppen. Rokers hebben waarschijnlijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen en meer kans op een ernstig verloop van de ziekte.

Beschikbaarheid is beperkt
Deelname aan de pop-up poli is gratis. Ook in Hoogeveen wordt een pop-up poli georganiseerd. De bijeenkomsten vinden plaats in de avond en de middag. Kijk voor meer informatie op vnn.nl/stoptober. Mensen die geïnteresseerd zijn wordt aangeraden zich snel in te schrijven want de beschikbaarheid is beperkt.
Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA