'

Nov 2
REGIO - Vanaf 15 maart 2020 wekken 220 zonnepanelen op het dak van een loods aan de Heerenweg (IJhorst) energie op voor 14 huishoudens in IJhorst; voor mensen die op eigen erf geen geschikte plek hebben voor zonnepanelen. Energiecoöperatie IJhorst is van plan nog eens 180 panelen te leggen op een aangrenzende loods. Ook inwoners van De Wijk kunnen daar aan meedoen.

Tegenwoordig wordt het nieuws beheerst door Corona, maar er is nog een ander probleem waar we onze ogen niet voor kunnen sluiten, klimaatverandering. We gebruiken steeds meer energie en dat levert teveel vervuiling op. Bij Corona weten we nu wel dat het niet helpt om te doen of er niets aan de hand is en dat we er niet zomaar van af zijn. Het probleem met energie is nog veel ongrijpbaarder: het liefst doe je je ogen dicht in de hoop dat de bui vanzelf over zal waaien. Maar dat gebeurt niet en daarom wil Energiecoöperatie IJhorst iets doen aan de oplossing van het vraagstuk.

We zien her en der grote zonneparken ontstaan in het landschap, vaak neergelegd door commerciële partijen die er flink geld mee willen verdienen. Als gewone burger vraag je je af waarom ‘ze’ niet eerst zonnepanelen op alle daken leggen die daar geschikt voor zijn. Maar ‘ze’ hebben geen zin in dat soort kleinschalige projecten. Dat kost ze bijna net zoveel tijd als een groot project met duizenden panelen, waar ‘ze’ meer mee verdienen.
Energiecoöperatie IJhorst wil daar wat aan doen! Wij werken op vrijwillige basis leggen juist panelen op plekken waar niemand zich er aan hoeft te storen. Maar dat kunnen we niet alleen; dat doen we samen met inwoners van IJhorst, De Wijk, Staphorst en Avereest. Niet vragen waarom ‘ze’ het niet doen, maar gewoon zelf aan de slag!

Postcoderoos

Daarvoor ontwikkelen we het project Postcoderoos 2 voor mensen die op eigen erf geen geschikte plek hebben voor zonnepanelen. De coöperatie schaft samen met haar leden panelen aan die worden gelegd op een loods die daar geschikt voor is. Mensen die in het postcodegebied wonen waar de installatie staat kunnen meedoen, maar ook inwoners van de postcodegebieden die daar aan grenzen. Daarom wordt het postcoderoos genoemd.

Inwoners van postcodegebied 7957 kunnen meedoen. Wordt daarom lid van onze coöperatie en koop samen met anderen een aantal panelen. Je hoeft het niet voor de liefdadigheid te doen, want je wordt er ook financieel beter van. Alle inkomsten van de coöperatie komen ten goede aan de leden. Je investering verdien je in 7-8 jaar terug. Dat komt neer op ongeveer 5% rente en dat is heel wat meer dan je tegenwoordig op je spaarrekening krijgt.
Wat dat gaat kosten? Stel dat je per jaar 3000 kWh stroom verbruikt. Dan kun je met 10 panelen meedoen en dat kost circa € 2.500. Ongeveer net zoveel als een goeie elektrische fiets.
Teveel gedoe? Helemaal niet, de coöperatie haalt je alle werk uit handen, geen werkzaamheden in en om huis. Het enige wat je moet doen is je aanmelden als lid en betalen zodra de installatie stroom gaat leveren. Daarna wek je je eigen stroom op en dat voelt goed!

Voor meer informatie kun je kijken op onze website: www.ijhorstenergie.nl
Je kunt ook een berichtje sturen naar info@ijhorstenergie.nl en dan nemen we contact op.

Namens IJhorstEnergie,
Bert de Weerd

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA