'

Nov 29
Met enige regelmaat publiceert Weblog de Wolden hier herinneringen en gebeurtenissen uit het verleden die tot de verbeelding blijven spreken. Opmerkelijke, grappige, ontroerende en bijzondere foto’s en verhalen die in de vergetelheid zijn geraakt, maar het verdienen om nog eens weer onder de aandacht te worden gebracht. Onder de titel: Uit de doos. Dit keer: Gemeente de Wolden start proef experiment witte containers. Gepubliceerd op 1 april 2010.

RUINERWOLD – Inwoners van Ruinerwold krijgen er binnenkort een extra container bij. Het betreft hier een voorlopig experiment van de nieuwe witte container, in de volksmond al de ‘sneeuwcontainer’ genoemd. Tijdens de openbare raadsvergadering van Gemeente de Wolden vorige maand zorgde dit agendapunt al voor veel ophef. Niet iedereen, zag namelijk het belang van een extra container in. Anderzijds zijn de kosten die met het experiment gemoeid zijn behoorlijk hoog. Deze worden voorzicht geraamd op € 50.000.

Niet iedereen is blij met zgn. 'sneeuwcontainer' Jans Visscher kreeg de eerste container aangeboden.
Voorlopig krijgt alleen Ruinerwold de primeur. D.w.z. alleen Dijkhuizen en Haakswold doen mee aan het tweejarige proefexperiment. De witte container krijgt een dubbele functie. Het is de bedoeling om hier ‘s winters sneeuw in te bergen. Aangezien het de verwachting van veel meteorologen is dat er ook de komende winters wederom veel sneeuw wordt verwacht.

Naast de sneeuwopslag is de witte container zomers bedoeld als zoutopslag. Met zijn dubbele wanden kan de container echter ook als koelcontainer worden gebruikt om frisdrank en bier te koelen. Elke bewoner aan Dijkhuizen en Haakswold krijgt gelijktijdig met de container ook 10 kilo strooizout van de gemeente aangeboden. Dit is bedoeld om tijdens strenge winters zelf de paden, stoepen en trottoirs begaanbaar en ijsvrij te houden.

Al naar gelang de hoeveelheid sneeuwval worden de witte containers een paar keer per week geleegd door een speciale geprepareerde smeltwagen. Hiervoor is een brandweerauto omgebouwd. Die de sneeuw snel kan omzetten in water. Deze smeltwagen biedt ‘s winters bovendien extra mogelijkheden om de ijsbanen te voorzien van water. De overcapaciteit wordt gebruikt door brandweerkorpsen in de Wolden.

Niet alle bewoners aan de doorgaande weg van Meppel naar Ruinen zij blij met een extra ‘sneeuwcontainer’ er bij. Een inwoner van Haakswold die anoniem wenst te blijven, doet het af als; ‘waanzin ten top, weer een container er bij, wat kost dat wel niet!’.

Jan Schotanus van de afdeling gemeentewerken de Wolden ziet dit duidelijk een stuk genuanceerder. ‘De sneeuwcontainer zorgt er voor dat de bergen sneeuw zoals we dat deze winter hadden veel sneller verwerkt kunnen worden. Het betreft weliswaar een experiment. Maar we denken dat deze containers ’s winters de mogelijke oplossing kan bieden aan het sneeuwprobleem’.Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA