'

Dec 30
Coronavirus: hoe slaat De Wolden zich erdoorheen?

DE WOLDEN - Beste Woldenaren, En dan is het tijd om oliebollen te bakken. Want we gaan dit bijzondere jaar afsluiten. Uiteraard moet dit ook weer coronaproof. Zo mag carbidschieten met maximaal 2 personen, maar vreugdevuren mogen niet. En nodig ook niet meer dan 2 mensen bij u thuis uit. Maak er een gezellige avond van om zo dit jaar goed af te sluiten.


Op het moment van schrijven van deze column loopt het aantal besmetting nog steeds op. Dat baart mij zorgen. We willen allemaal weer terug naar een leven waar we gezellig kunnen winkelen of uiteten gaan. We moeten daarom met zijn allen ervoor zorgen dat de cijfers omlaag gaan. Gelukkig is er een goedgekeurd vaccin. Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid staat bovenaan. Wel gaan de ontwikkelingen en beoordeling sneller dan gebruikelijk. Hoe dat kan? Onder meer doordat:
•Wereldwijd tegelijk wordt gewerkt aan verschillende coronavaccins en kennis hierover wordt gedeeld.
•Onderzoekers verschillende onderzoeken tegelijkertijd uitvoeren in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd.
•Onafhankelijke medicijnautoriteiten extra mensen inzetten en ook tussentijdse resultaten beoordelen.

Als er enige twijfel is over de veiligheid van een vaccin, dan wordt deze niet toegelaten in Nederland. Dit geldt ook als de bijwerkingen niet opwegen tegen de werkzaamheid van een vaccin. De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van bijvoorbeeld spierpijn of koorts. Dat zijn bekende bijwerkingen van veel vaccinaties. De kans dat er onbekende bijwerkingen optreden na vaccinatie tegen het coronavirus is zeer klein, maar niet uit te sluiten.

Laten we daarom 2021 goed beginnen, met dalende cijfers en met het oog op het vaccineren. Het vaccineren is ook een hele klus waar we niet te makkelijk over moeten denken. Ook wij als gemeente worden betrokken in het meedenken over locaties waar het vaccineren zou kunnen.

2021

De start van 2021 kunnen we als gemeente niet inluiden met een nieuwjaarsreceptie met de uitreiking van het Raspaard. We gaan daarom digitaal. Op dinsdag 5 januari om 19.30 uur zal ik mijn nieuwjaarsboodschap met u delen. Dit zal ook via DNO Streek TV te zien zijn.

We sluiten bijna dit bijzondere jaar af, met het uitzicht op een vaccin dat snel uitgerold gaat worden. Ik heb al in meerdere columns mijn waardering en mijn trots op u, inwoners, geuit en daar wil ik deze laatste column ook mee afsluiten. Ondanks dat dit jaar niet makkelijk was zag ik dat de saamhorigheid en naoberschap in De Wolden groot was. Er ontstonden nieuwe initiatieven en creatieve oplossingen en we dachten aan elkaar. Laten we dat vooral doorzetten in het nieuwe jaar.

Ik wens u een gezond en voorspoedig 2021.

Roger de Groot, burgemeester

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA