'

Jan 11
DE WOLDEN - Een jaar geleden zijn gemeente De Wolden, gemeente Hoogeveen en de Samenwerkingsorganisatie van beide gemeenten nadrukkelijker aan de slag zijn gegaan met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Op deze wijze duurzaam inkopen is goed voor met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, goed voor de wereld om ons heen en goed voor lokale en regionale ondernemers.


Zo zijn er al diverse contracten gesloten met lokale ondernemers. Wethouder Gerrie Hempen: “Eén van de onderdelen van Maatschappelijk verantwoord inkopen is MKB-vriendelijk inkopen. Ook op die manier dragen we bij aan een duurzame samenleving. En daarnaast is circulariteit een thema. De Wolden en Hoogeveen kopen samen voor 90 miljoen euro in. Dat is een behoorlijk bedrag waarmee we samen het verschil kunnen maken.”

Groene diesel
Het meest recente voorbeeld van duurzaamheid en lokaal ondernemerschap betreft de net gesloten overeenkomst voor de levering van brandstoffen met Fieten Olie BV te Hollandscheveld. Naast een klein deel fossiele benzine (E10) wordt met het nieuwe contract de duurzame brandstof HVO100 ingekocht als vervanger van fossiele diesel. Dit is een nagenoeg CO2-neutraal alternatief voor ‘gewone’ diesel. Deze vervanger voor diesel wordt gemaakt van voornamelijk plantenresten, afval- en restgrondstoffen en ander organisch materiaal, zoals afgewerkte plantaardige oliën en dierlijke vetten. HVO is een hele zuivere en technisch hoogstaande dieselkwaliteit. Het bevat vrijwel geen vervuilende bestanddelen, waardoor het in de motor schoner verbrandt - en dus minder emissies genereert - dan conventionele diesel. Bovendien is HVO geurloos en volledig biologisch afbreekbaar. Dit is een voordeel voor de medewerkers in de buitendienst die nabij/in de buurt van een draaiende motor werken.

Lokale ondernemer
Deze brandstof is dus niet alleen een vergroening van de brandstof, er is ook een lokale ondernemer die dit levert. Een mooi voorbeeld hoe de inkoop bij lokale ondernemers steeds beter gaat. En dat was precies het doel. MVI heeft concreet effect op de leefbaarheid, werkgelegenheid en de bedrijfsvoering van de beide gemeenten en de samenwerkingsorganisatie zelf én natuurlijk in het algemeen draagt het bij aan een groenere, duurzamere wereld.

Ambitie CO2 neutraal
Gemeente De Wolden heeft de ambitie om in 2040 CO2 een neutrale gemeente te zijn. In 2050 wil de gemeente klimaatrobuust zijn. Het inkopen van de groene diesel helpt bij het realiseren van deze duurzaamheidsambities. De nieuwe brandstof levert een CO2 reductie van maar liefst 89% en een veel lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx, roet en zwavel. Dit is een belangrijke bijdrage aan onze totale CO2 footprint. Op deze manier wordt de ambitie steeds meer werkelijkheid.


Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA