'

Feb 21
Ondernemers balen van Lockdown zonder perspectief

DE WOLDEN - Het water staat veel ondernemers tot aan de lippen. Nu er maar geen eind aan de Lockdown lijkt te komen. En de maatregelen van het kabinet steeds zwaarder worden.


Archieffoto's: BS/Weblog-dewolden: Premier Rutte ziet weinig ruimte voor versoepelingen na 2 maart. In 2010 bracht hij als VVD fractievoorzitter een werkbezoek aan ‘Ondernemend De Wolden’.
Ondernemers in de horeca en evenementenbranche hebben het al vanaf het begin van de corona zwaar. Ook voor Kappers, schoonheidsspecialisten en ondernemers in andere contactberoepen is er weinig perspectief. Hoe vergaat ondernemers in De Wolden, we vroegen het een aantal van hen.

Trendline Haarmode De Wijk
Bij Trendline Haarmode zien ze het met lede ogen aan. Petra Gruppen: `Hoe lang gaat dit nog duren. Dit wordt wel een dingetje. Er zijn geen extra steunpakketten, echter alle vaste kosten lopen wel gewoon door. Evenals de personeelskosten. We kijken en denken in mogelijkheden, maar er kan op dit moment niet veel. Vaste klanten geven we nu op afstand advies, en bezorgen we thuis kleurpakketten. En uiteraard volgen we online trainingen en cursussen. Veel meer kun je niet. En dat is frustrerend. Je bent kapper en wilt gewoon weer aan de slag met datgene waar je goed in bent. We zitten hier al vijfentwintig jaar. Zijn een gezond bedrijf, maar nu voel je het uit je handen wegglippen.

Autorijschool De Wijk
Voor Gerdo Kleine van Autorijschool De Wijk zijn het eveneens bizarre tijden. ‘Tijdens de eerste lockdown lagen de rijlessen twee maanden stil. En nu wederom. Hoe lang gaat het nu duren? Zeg het maar!’. Kleine die in januari 2017 van start ging met zijn rijschool, zag zich gedwongen om weer in loondienst te gaan werken. ‘Ik werk inmiddels weer voor mijn oude werkgever Circuit Sneltransport in Meppel. Die me destijds graag wilde behouden, maar omdat ik voor me zelf begon heb ik die baan opgezegd. En nu werk ik daar weer voor twintig uur in de week. Het kan raar lopen. Als alles straks weer kan, ga ik dat combineren met de autorijschool’.


foto: BS/Weblog-dewolden.nl

Kapsalon Haar.Werk De Wijk
Cindy Luchies-Mennink vindt het ontzettend vervelend dat ze de kapsalon weer dicht moet houden. ‘Ik mis het contact en de gezelligheid met de klanten enorm! Maar ik heb me voorgenomen om me er niet meer druk over te maken, dat heeft geen enkele zin. Met twee jonge kinderen en een jonge hond in huis heb ik ook niet echt tijd om me er druk over te maken! Gelukkig weten de mensen me wel te vinden wanneer ze iets nodig hebben. Ik hoop natuurlijk dat we na 9 februari allemaal weer open mogen, hoewel ik daar persoonlijk nog niet echt op reken. We maken er maar het beste van, en zoals iedereen hoop ik dat we snel van deze hele situatie af zijn, en weer door kunnen gaan met onze gewone normale levens! Als duidelijk wordt wanneer de salons weer open mogen zal ik op mijn website (www.haarwerkdewijk.nl) en op mijn facebook pagina (Haar.Werk) informatie zetten met betrekking tot het maken van afspraken. Ik hoop dat iedereen gezond en wel deze lockdown doorkomt!

Haarmode Jose
José Hulzebosch van Haarmode Jose baalt eveneens dat ze niet aan het werk kan. Het voelt nu ook anders dan tijdens de eerste lockdown. Je weet niet wanneer dit op houdt. En vanuit de overheid is er ook weinig steun. Natuurlijk krijg je wel verzoeken van mensen, of ze thuis geknipt kunnen worden. Maar dat mag niet, en dat doen we dus ook zeker niet. Je hoopt alleen dat de klanten er begrip voor hebben. En dat ze niet allemaal tegelijk in de salon komen, zodra het weer kan.

Nagels & Zo De Wijk
Ingrid Alberts van verzorgingssalon Nagels & Zo mist het contact met de klanten heel erg. ‘Het zijn vreemde en bizarre tijden, en er is weinig perspectief. En soms is het ook best tegenstrijdig wat je hoor en ziet. Zeker als je op social media berichten tegenkomt waarin soortgelijke diensten worden aangeboden door mensen die zich niet aan de regels houden. Als we ons allemaal daar allemaal aan houden zijn we er ook eerder uit, daar ben ik van overtuigd’.

Hair Professionals Ruinerwold
Monica Oostra van Hair Professionals beschouwt de situatie als heel onwerkelijk. ‘De eerste lockdown in maart moesten we de kapsalon voor acht weken dicht doen. Dat was zeker niet leuk, maar gelukkig was het mooi weer, en werden we nog iets gecompenseerd. Wel hebben we daardoor helaas het contract van onze werkneemster niet kunnen omzetten naar een vast contract, wat anders in juni had moeten gebeuren. Maar mijn compagnon en ik hadden zoiets van we gaan lekker met zijn tweeën verder, we hadden er weer zin in. Helaas vertelde mijn compagnon in september dat ze er toch mee op wilde houden, tja dan heb je geen keuze’. In Briett werd een nieuwe en leuke collega gevonden. Waardoor er weer een frisse wind waait in de salon in Ruinerwold. De tweede lockdown voelt voor de onderneemster uit De Wijk anders. ‘De leukste en drukste weken in december zijn ons afgenomen. En ook voor de steunpakketten komen veel kapsalons niet voor in aanmerking. Het is dit keer een stuk zwaarder. Gelukkig mogen we onze haarwerk behandelingen nog wel uitvoeren. Dat is heel dankbaar werk, vooral als je ziek bent in deze moeilijke tijd, en je kunt ze helpen aan mooi haarwerk. Kortom we houden de moed erin, en staan heel graag klaar voor iedereen zodra het weer kan. We kijken er nu al naar uit’.

Café de Wiekslag De Wijk
Maria van cafe de Wiekslag heeft weinig vertrouwen meer in de overheid. ‘Ze praten wel mooi, maar het is uitzichtloos. De horeca zit in het verdomhoekje. Eindelijk geven ze toe dat de horeca niet de besmettingshaard is, maar moet wel dicht blijven. De stand van zaken: we zijn al zeven maanden dicht en gaan de achtste in. Het afhaalloket is een noodoplossing, maar het dekt de kosten bij lange na niet. Wanneer is dit voorbij? De overheid heeft het over wel steunpakketten en tegemoetkomingen, wat leuk klinkt, maar wat in de praktijk niet veel voorstelt. En ik kom er niet voor in aanmerking’. Lukt het nog? ‘Het is even vol te houden, maar 7/ 8 maanden is lang en daardoor moet ik veel eigen geld inleggen, mijn pensioengeld dus’. Is er nog vertrouwen? Nee, mochten de verkiezingen straks in maart gewoon doorgaan zoals altijd, dan ga ik ook open. Als er dan zoveel mensen bij elkaar kunnen komen, dan kan een cafe ook geen probleem meer zijn’.

Bemo Entertainment
Benny Spin van Artiestenbureau Bemo Entertainment zag al zijn voorbereide werkzaamheden als sneeuw voor de zon verdwijnen. ‘Er stonden mooie (dorps) feesten gepland, we hadden er echt zin in om dat te regelen en organiseren. Bijna alle artiestenboekingen van vorig jaar zijn verzet naar dit jaar, en inmiddels zijn we alweer bezig om ook die weer te verzetten naar 2022. Allemaal werk voor niets dus! Ook het eigen festival ‘Monsters of Rock’ in Veeningen wat vorig jaar niet door ging, en een jaartje werd opgeschoven kan ook dit jaar niet plaats vinden om dezelfde reden. Tot 1 juni dit jaar mogen er sowieso geen evenementen plaatsvinden. Dus je hoopt dat er na de zomervakantie nog wat mogelijk is. De mensen zijn ook wel weer toe aan een feestje. Dus kom maar op!’.

Knip en Krul bij Anita De Wijk
Net zoals alle ondernemers hebben ze het bij kapsalon knip & krul bij Anita ook moeilijk. Anita: ‘maar we doen er alles aan om dorpsstraat 36 een kapsalon te laten blijven! En iedereen kan ons daar een beetje mee helpen via o.a. social media. Volg ons op Facebook en Instagram! We staan te springen om jullie weer te mogen begroeten in onze gezellige kapsalon, want we missen jullie en ons werk enorm’. Liefs: Anita, De-An en Esther .

Kapsalon van de Berg Ruinerwold
Voor Lucel van den Berg, eigenaar van Kapsalon van den Berg uit Ruinerwold is het ook allemaal een beetje dubbel. ‘Mogen we 9 februari weer aan het werk, of duurt het langer? Want maar er moeten wel 13 personeelsleden doorbetaald worden. De Now- Regeling als tegemoetkoming in de loonkosten dekt lang niet alles. Het kost gewoon veel geld. Je mag van geluk spreken dat je nog een beetje vet op de botten hebt. En dat is niet eens het belangrijkste. Je moet de tijd zien door te komen, en mist de klanten ontzettend. Ook het personeel staat te springen om weer aan de slag te kunnen. Ondertussen zijn we wel bezig met online-cursussen en trainingen in de salon om bij te blijven. Maar dat kan ook niet allemaal tegelijk’. Ook worden er online wel kleursetjes verkocht. ‘De mensen gunnen het je , dat merk je wel’. Lucel en zijn vrouw Femke kregen zelf ook nog te maken met coronavirus. En moesten daardoor ook in quarantaine. ‘We zijn het doorgekomen, maar vooral bij Femke kreeg het een langdurige nasleep’. Inmiddels gaat het weer goed met beide. ‘We proberen positief te blijven. Er is vast licht aan het eind van de tunnel.

Kuiper Koekange
Bij Kuiper in Koekange is de winkel dicht. Wel is er een afhaalbalie gerealiseerd aan de achterkant. ‘We mogen niet klagen vertelt eigenaar Ajo Kuiper. ‘We verkopen bijna net zoveel als anders. Klanten geven de bestelling door en wij zetten het klaar. De ene helft van het personeel is daar mee bezig, en de andere is bezig met schoonmaken. Zo komen we de tijd wel door!’. Vuurwerk mocht er afgelopen jaarwisseling niet verkocht worden. ‘Dat was wel vervelend, maar we hebben het geld daarvan teruggekregen’.

Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe Ruinerwold
Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe in Ruinerwold is vanaf 17 december eveneens noodgedwongen gesloten. Hoewel de winter niet de beste tijd is voor de speelboerderij hoopt Lydia van der Linde, samen met echtgenoot Erik eigenaars van het bedrijf dat er in het voorjaar wat meer kan. ‘vorig seizoen hebben we nog redelijk gedraaid, en we hopen dat het dit jaar ook zo is’. Op dit moment wordt de tijd benut om te klussen in en rondom het bedrijf. De onderneemster ziet de coronaperiode positief tegemoet. ‘Het zal toch wel een keer goed komen’.

Restaurant de Huiskamer Ansen
Pedro Klooster van Restaurant de Huiskamer in Ansen ziet ondernemen in de huidige tijd als een nieuwe uitdaging. ‘Ondernemen wordt nu echt een kunst, snel inspelen op nieuwe trends bijvoorbeeld bezorging en take away’. Om het hoofd boven water te houden wordt er in gezet op bezorging en take away. ‘Bestellen en betalen gebeurt online en via onze drive thru kunnen de gasten de gerechten ophalen en meteen weer verder in het weekend is er ook de optie om het thuis te bezorgen dehuiskamer.jamezz.app/ Klooster voorziet dat 2021 ook een zwaar jaar wordt voor de horeca. ‘De verwachting is dat onze zalen maar minimaal omzet zullen maken. En deze normaal gesproken wel goed voor vijftig procent van onze omzet’. Maar er is positief nieuws te melden. ‘We zijn nu ook bezig met een nieuw concept parkeren en dineren. We willen er graag negen kamper parkeerplaatsen bij. Deze gasten kunnen dan parkeren en dineren. Ook worden de plaatsen voorzien van oplaadpalen zodat elektrische auto's ook kunnen worden opgeladen’. De horecaondernemer blijft inventief. ‘Stilstand is achter uitgang, dus we zullen ons moeten aanpassen aan de nieuwe samenleving’.

Damesmode Dekker Zuidwolde
Bij damesmode Dekker in Zuidwolde zijn ze momenteel vooral online bezig met het maken van video’s en items voor social media. ‘Dat is de afdeling van onze dochter Rianne’. vertelt vader Henk lachend. Rianne is de vierde generatie in het familiebedrijf, en sinds anderhalf jaar medefirmant met vader Henk en moeder Hester. Rianne: ‘Hartstikke leuk die video’s waarin de collectie wordt getoond. En ik denk dat dit ook wel blijft. Daarmee bereiken we vooral de jongere dames. Zit er iets voor ze bij, dan sturen we dit op zodat het ze het thuis kunnen passen. En vervolgens krijgen ze een betaalverzoekje. De oudere doelgroep bereiken is wat lastiger. Die zijn niet actief op social media. Dat zijn de klanten die hier al jaren komen, waarvan je precies weet wat ze willen’. Het is een rottijd daar zijn vader en dochter het wel over eens. Henk: ‘We moeten er even doorheen. Maar liefst niet te lang, want daar kan de kachel niet van branden’. Rianne: ‘We hopen de nieuwe collectie die vanaf maart in de winkel hangt, persoonlijk te kunnen tonen. Dat zou mooi zijn!’.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA