'

Apr 29
DE WIJK - Clubs en verenigingen zijn enorm belangrijk. Voor de leden zelf, maar ook voor hun omgeving. Of het nou gaat over een voetbalclub die spannende wedstrijden organiseert voor hun publiek, om een theaterschool die prikkelende toneelstukken op de planken brengt óf om een muziekvereniging die jong en oud doet genieten van live muziek.Clubs en verenigingen zijn essentieel. Het zal niemand verrassen dat het afgelopen jaar voor veel clubs pittig was. Apollo zat niet bij de pakken neer en bedacht allerlei creatieve manieren om toffe dingen te blijven doen met de leden én om publiek te blijven bereiken. En dat leidde tot een nominatie als ‘Club van het jaar 2021’.

Bij de Koninklijke Muziekvereniging Apollo in De Wijk maakt jong en oud muziek. Met een blokfluitgroep, opstaporkest, jeugdorkest, harmonieorkest en slagwerkgroep is er voor ieder wat wils. Een grote vereniging dus, met veel leden. Hoe hou je de leden betrokken en actief als alles stil ligt? Daar weet Apollo wel raad mee. Ondanks corona was er in het afgelopen jaar van alles te doen.

Samen musiceren voor online en live publiek
Halverwege 2020 kon er in groepsverband gemusiceerd worden. Er werd in kleine bezetting gerepeteerd en bij het ‘Back on Stage’ concert in september kon de vereniging zelfs in ruimte opzet in de sporthal een live concert verzorgen voor publiek. Het slagwerkensemble verzorgde een optreden ter ere van De Wiekenroute. Rond kerst werd een kerstconcert vanuit de kerk in IJhorst opgenomen en uitgezonden op RTV Drenthe. Recentelijk brachten drie muzikanten een serenade voor de 100e verjaardag van een dorpsgenoot en op Koningsdag speelde een klein koperensemble het Wilhelmus bij Dunninghe. Zo wist Apollo live en online publiek te bereiken.

Veerkrachtige club: er is altijd een manier waarop het wél kan
In de periodes dat er niet samen gemusiceerd kan worden verzint Apollo altijd wel een alternatief. Een jaar geleden begon dat (uiteraard) met Zoom-repetities. Maar voor iets wat zo aankomt op de juiste timing (en dus een snelle internetverbinding), bleek Zoom niet ideaal. Een alternatief experiment was snel verzonnen: alle individuele leden maakten een opname van hun partij op hetzelfde tempo en dit werd samengevoegd tot één geheel. En ook de Zoom-meetings zijn gebleven: voor bijpraten en gezellig borrelen is het natuurlijk perfect.

Apollo vierde online feest met ‘Apollo’s Jukebox’
Op vrijdagavond 9 april was het zelfs feest bij Koninklijke Muziekvereniging Apollo. Voor de eerste keer in het 123-jarig bestaan organiseerde de vereniging, vanuit het Dorpshuis De Wijk, een online pubquiz via een livestream op YouTube. Leden van Apollo creëerden de quiz gezamenlijk: iedereen kon namelijk van tevoren een ludieke video insturen met een quizvraag. Jubilarissen Johann van de Berg, Sander van Arragon, Heleen Hof en Berdine Harke werden via een originele video gehuldigd. De leden en dirigenten (en hun families) van het harmonie-orkest en slagwerkensemble beleefden zo ondanks de coronamaatregelen toch een fantastische feestavond op afstand.

Voorzichtig weer van start
Dat er nu voorzichtig weer opgestart kan worden met de jeugdleden is iets waar lang naar uitgekeken is. Met mooi weer kan de jeugd buiten muziek maken op het schoolplein van de Brede School. De volwassen leden wachten vol spanning af tot het moment dat het volledige orkest en slagwerkensemble weer samen mogen spelen. Tot die tijd blijft het nog even bij thuis spelen en een boel gezellige Zoom-borrels.

Genomineerd als Club van het Jaar 2021
Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, Kunstbende en LKCA willen clubs en verenigingen een welverdiend podium geven. Want na het afgelopen jaar kunnen ze wel wat support gebruiken! Daarom organiseren ze de verkiezing Club van het Jaar 2021. En Apollo is genomineerd! Tot 24 mei kan er gestemd worden via clubvanhetjaar.nl. Op 26 mei worden de winnaars per gemeente en provincie bekendgemaakt. Op 9 juni is er een feestelijke award uitreiking en wordt ook bekend welke sport- en cultuurvereniging Club van het Jaar 2021 zijn geworden.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA