'

Jun 2
REGIO - Recreatieve activiteiten in de natuur, zoals wandelen, zijn toegenomen tussen 2013 en 2018. De economische bijdrage van natuurgerichte recreatie en toerisme bedroeg bijna 13 miljard euro in 2018, ruim 40 procent meer dan in 2013.

Vooral bosrijke gebieden en de kuststreek zijn erg in trek onder recreanten en vakantiegangers. Dit blijkt uit de nieuwe publicatie van de Natuurlijk Kapitaalrekeningen, die het CBS en Wageningen University and Research (WUR) hebben samengesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

De natuurlijke omgeving draagt bij aan het welzijn van mensen, onder andere als aantrekkelijke omgeving voor vrijetijdsactiviteiten. In de Natuurlijk Kapitaalrekeningen wordt de omvang van verschillende ecosysteemdiensten berekend. Ecosysteemdiensten zijn de diensten geleverd door de natuur aan de mens, bijvoorbeeld houtoogst, koolstofvastlegging. Ook natuurrecreatie (dagactiviteiten) en natuurtoerisme (met minimaal één overnachting) zijn belangrijke ecosysteemdiensten.

De economische bijdrage van natuurrecreatie en natuurtoerisme is berekend op basis van de bedragen die mensen uitgeven voor deze activiteiten, zoals reis- en verblijfskosten. De bestedingen worden vooral gedaan voor recreatieve activiteiten in de bossen (4,3 miljard euro), de duinen en het strand (2,8 miljard euro) en open natuur zoals heide en (half)natuurlijk grasland (1,9 miljard euro). De uitgaven aan natuurrecreatie en –toerisme bedragen 9 procent van de totale bestedingen voor recreatie en toerisme in de Nederlandse economie.

De economische waarde van natuurrecreatie en -toerisme is tussen 2013 en 2018 gestegen met 44 procent. Zowel het aantal activiteiten als de uitgaven per activiteit namen toe.

Wandelen populairst
Wandelen is met 35 procent de populairste vorm van natuurgerelateerde recreatie, gevolgd door fietsen, watersport en recreëren aan het strand. In 2018 wandelden Nederlanders samen 10 procent meer dan in 2013, er zijn vooral meer mensen gaan wandelen.

Het vaakst wordt gewandeld in de bossen (34 procent), openbaar groen (18 procent) en langs agrarisch grasland (12 procent). De grootste dichtheid van natuurwandelingen is te vinden bij de kustgebieden van Noord- en Zuid-Holland en in bosrijke omgevingen zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA