'

Jun 30
DRENTHE - Van 11 juli t/m 3 oktober 2021 zijn de monumentale schilderijen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Deborah Poynton (Durban, 1970) te zien in de Abdijkerk van het Drents Museum.
De schoonheid van haar schilderijen hebben een grote aantrekkingskracht en geven de kijker het gevoel een nieuwe wereld te betreden. De kunstwerken zijn met grote aandacht voor het kleinste detail geschilderd. In de tentoonstelling Deborah Poynton - Beyond Belief presenteert het Drents Museum haar meest recente werk (2008-2020). Het is Poyntons eerste museale tentoonstelling in Europa.

In Deborah Poyntons schilderijen staat de perceptie van de realiteit centraal. Op grote doeken schildert zij stukjes van de wereld die zij om zich heen ziet. Figuren, objecten en elementen uit de natuur worden door haar tot een nieuwe werkelijkheid gecombineerd. Hierin past ze een specifieke lichtval toe of plaatst ze figuren bij elkaar in een ruimte, zodat het lijkt alsof er een verhaal achter het schilderij schuilgaat. Ze onthoudt zich van ieder oordeel en wil met haar werken de kijker ervan bewust maken dat iedereen de wereld op een eigen manier waarneemt en dat er geen goed of fout is.

Beyond Belief
Inspiratie haalt Poynton uit haar eigen, besloten wereld. Ze werkt met slechts een paar modellen, uit haar persoonlijke omgeving, en gebruikt voorwerpen die ze thuis of tijdens een wandeling aantreft. Speciaal voor de tentoonstelling heeft Poynton het schilderij Beyond Belief (2019-2020) gemaakt, dat in Assen voor het eerst te zien is. Beyond Belief lijkt op een retabel, een kunstwerk dat in een kerk achter het altaar staat. Het bevat veel verwijzingen naar klassieke religieuze schilderijen, maar toch is meteen duidelijk dat dit werk niet religieus is. De figuren zijn menselijk geschilderd en de verzameling van objecten lijkt willekeurig gekozen.

Online opening
De tentoonstelling wordt op zaterdag 10 juli om 17.00 uur online geopend. Karlijn de Jong, conservator van de tentoonstelling, neemt de kijker mee door de expositie. Tijdens de tour gaat De Jong in gesprek met algemeen directeur Harry Tupan en met de kunstenaar zelf. Ook vertellen bezoekers hun persoonlijke verhaal bij een van de kunstwerken. De opening is te volgen via www.drentsmuseum.nl/live

Artist Talk
Op de eerste openingsdag van de tentoonstelling Beyond Belief is Deborah Poynton aanwezig in het Drents Museum. Op zondag 11 juli om 14.30 uur gaat Laura Korvinus van De Kunstmeisjes in gesprek met de kunstenaar en legt Poynton onder andere uit hoe ze te werk gaat bij het maken van metershoge doeken, verduidelijkt ze haar uitspraak ‘mijn werk is niets’ en beantwoordt ze vragen vanuit het publiek. De voertaal is Engels. Tickets voor de Artist Talk zijn € 5,- (exclusief museumentree) en verkrijgbaar via www.drentsmuseum.nl/artist-talk-deborah-poyntonGeplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA