'

Jul 17
KOEKANGE - Het was in 1970 dat het leven voor Leen en Ina Noordsij een geheel andere wending kreeg. Op vakantie in Balkbrug, besloot het echtpaar uit Vlaardingen de omgeving te verkennen. In Koekange zagen ze een oud vervallen boerderijtje staan. En dat was ‘liefde op het eerste gezicht’. Ze konden het kopen en twee maanden later woonden ze er zelfs al. Met de twee dochters Edith en Liesbeth streken ze neer aan de Noordwijkerweg 19. Om daar een pension voor te starten voor pleegkinderen, mensen met een lichamelijke beperking en andere hulpbehoevenden.

Foto's BS/Weblog-dewolden.nl

De verhuizing van het westen naar het noorden was voor ons echt een ‘bokkensprong’ zo omschrijft Ina Noordsij de verhuizing naar Koekange. En zo werd het huis ook gedoopt. Ina: ‘Het was de rust, ruimte en natuur die het hem deed’. Het was stevig aanpoten voor het echtpaar. De boerderij met varkensschuren werd eigen handig verbouwd tot een paleisje. Volgens Ina, hebben ze alle vijfenveertigduizend stenen in handen gehad. ‘Mensen die het bouwval zagen vroegen zich af of we gek of heel rijk waren, vertelt Leen lachend. ‘Geen van beide dus!’.

Opening door burgemeester Rappard
In 1972 werd het pension geopend door toenmalige burgemeester van Rappard, en spoedig daarna kwamen de eerste gasten. En daar was Ina vooral heel druk mee. Verzorging, koken en schoonmaken er kwamen veel taken op haar schouders. ‘Vierentwintig uur per dag zorg leveren was best zwaar, maar je was jong en deed het’. Leen werkte drie dagen in de week bij een bouwbedrijf. ‘Dat was noodzakelijk want het pension alleen was niet genoeg om van rond te komen’. In 1978 kwamen ook de eerste twee pleegkinderen. Ina: ‘En nog steeds hebben we daar een goed contact mee. Ze beschouwen ons ook echt als hun ouders’.

Bokkensprong
In 2001 verhuisden Leen (83) en Ina (82) naar Ruinerwold en de boerderij werd verkocht. De huidige bewoners Kees en Liesbeth Kramer en hun kinderen: Maria, Teun en Sara wonen er ruim een jaar. Kees: ‘We zijn afkomstig uit Utrecht en voor ons is de verhuizing naar Drenthe ook een soort van bokkensprong geweest. Via de kerk kwamen beide families met elkaar in contact. En zo kwam het gesprek over de boerderij. Inmiddels zijn ze volop bezig met verbouwen en is oude naam weer in ere hersteld. Daarom werden Leen en Ina, samen met buren en bekenden zaterdagmorgen uitgenodigd voor een kopje koffie. En daarbij werden, heel toepasselijk ook bokkenpootjes geserveerd. Het naambord ‘De Bokkensprong’ met de bijbehorende relikwieën werden door de drie kinderen van de nieuwe bewoners onthuld. Beide families brachten een gezamenlijke toast uit op dit heugelijke feit’.

De onthulling door Maria, Teun en Sara Kramer.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA