'

Jul 19
REGIO - Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in juli iets positiever, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van medio juli presteerden 7 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

Foto: BS/Weblog-dewolden.nl
De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Uitvoer, investeringen en consumptie huishoudens hoger
Het volume van de goederenexport was in mei 22,2 procent groter dan in mei 2020. Dat is de op een na grootste groei sinds de start van de statistiek in 1995. Er zijn in mei vooral meer aardolie- en chemische producten, transportmiddelen, metaalproducten en machines geëxporteerd. Ten opzichte van mei 2019 lag de export 7,9 procent hoger.

In april 2021 hebben consumenten 9,4 procent meer besteed dan in april 2020. Dit is de grootste groei van de consumptie door huishoudens die het CBS na de Tweede Wereldoorlog heeft gemeten. De grote stijging komt onder meer doordat de consumptie in april vorig jaar op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown.

Daarnaast werden op 28 april de terrassen geopend en was het vanaf die datum ook mogelijk om zonder afspraak te winkelen. Ook was het gasverbruik in april veel hoger dan een jaar eerder doordat het veel kouder was. In april 2021 besteedden consumenten nog wel 9,2 procent minder dan in april 2019.

In april 2021 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 9,9 procent groter dan een jaar eerder. De stijging is iets groter dan in de voorgaande maand. Er is vooral meer geïnvesteerd in woningen en gebouwen, personenauto’s en machines. Ten opzichte van april 2019 lagen de investeringen 2,2 procent lager.

Productie industrie groeit met 16,5 procent in mei
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 16,5 procent hoger dan in mei 2020. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,1 procent. De productie van de industrie lag in mei op het hoogste niveau ooit. Ten opzichte van mei 2019 bedroeg de groei in mei 3 procent. Daarmee is het verlies in mei 2020 door de coronacrisis goedgemaakt.

Minder faillissementen in juni
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is in juni gedaald. Er zijn 10 bedrijven minder failliet verklaard dan in mei. Het aantal uitgesproken faillissementen lag onverminderd op een laag niveau.

Prijsstijging koopwoningen opnieuw hoger
Bestaande koopwoningen waren in mei 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na april 2001. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan.

Iets meer gewerkte uren
Het aantal gewerkte uren in het eerste kwartaal lag, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 1,5 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2020. In totaal werkten werknemers en zelfstandigen in het eerste kwartaal 3,4 miljard uur.

In mei 2021 waren 309 duizend mensen werkloos. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met 10 duizend per maand. Tussen maart en augustus 2020 steeg de werkloosheid van 2,9 naar 4,6 procent. Daarna is dit percentage vrijwel voortdurend gedaald.

Het aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal van 2021 bedroeg bijna 245 duizend. Dat zijn er 26 duizend meer dan een kwartaal eerder.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het eerste kwartaal 2021 met 1,1 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de omzet met 2,3 procent.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA