'

Feb 3
DRENTHE - Zondag 19 februari geeft kunsthistoricus Karin Haanappel in het Drents Museum in Assen een lezing in het kader van de tentoonstelling Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum.
De lezing met de titel De grootsheid van Isis in de klassieke oudheid gaat in op de tempel van de Egyptische godin Isis, die archeologen in de Romeinse stad Pompeï aantroffen. De lezing is van 12.00 tot 13.00 uur en kost € 6 exclusief museumentree. Tickets zijn te koop op www.drentsmuseum.nl/lezingen.

In het midden van de achttiende eeuw vinden archeologen in de Italiaanse kuststad Pompeï een tempel gewijd aan de Egyptische godin Isis. Deze vondst wakkert in Europa de belangstelling voor Isis en het oude Egypte aan. Zo raakt de componist Mozart na een bezoek aan Pompeï in de ban van haar en componeert zijn wereldberoemde opera Die Zauberflöte, die zich afspeelt in het oude Egypte.

Het oude Egypte
De lezing start in het oude Egypte, waar de wortels van de Isis-religie liggen. Vervolgens reizen we met haar door het mediterrane gebied. Vanaf de vierde eeuw voor Christus tot de vierde eeuw na Christus is de Isis-religie erg populair en in de hele Grieks-Romeinse wereld verrijzen tempels van haar. De lezing eindigt in Pompeï waar Isis’ tempel in 79 na Christus bedolven raakt onder lava en puin.

Karin Haanappel
Karin Haanappel is auteur van onder andere Het Parijs van Isis en Herstory of Art. Vanaf 1994 specialiseert zij zich in vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen. Ze is gefascineerd door het vrouwelijke goddelijke wat de afgelopen decennia heeft geleid tot diepgaand onderzoek.

Tentoonstelling Sterven in schoonheid
In de tentoonstelling Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum staat het rijke Romeinse leven vóór de allesverwoestende uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius centraal. Te zien zijn meer dan honderd kunstschatten uit Italië, zoals kostbare sieraden en imposante beelden. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 26 maart 2023.


Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA