'

Feb 23
RUINERWOLD - Tijdens de jaarlijkse culturele avond bij de Vrouwen van Nu in Ruinerwold hebben de aanwezige vrouwen zich begeven op het heksenpad en kennis gemaakt met Margarita, de heks van Appelscha. Zij is al bijna 50 jaar een traditionele solitaire heks.

De kennismaking was voor de meeste vrouwen verrassend en interessant. Margarita slaagde er in de bezoekers twee uur lang te boeien met verhalen, demonstraties en interessante wetenswaardigheden over hekserij. De heks van Appelscha was samen met nog een heks naar Ruinerwold gekomen om de bezoekers in aanraking te brengen met deze oude westerse wijsheid.

In de introductie werd aan de hand van het sprookje van Hans en Grietje een beeld geschetst van een heks uit de sprookjes; het zijn altijd lelijke oude vrouwtjes met een puntmuts op, een wrat bij de neus, met lang slierterig haar en vooral met een lelijk karakter.
Dit stereotiepe beeld werd al snel ontkracht door de verhalen van heks Margarita. Zij legde uit dat de heksen gewone mensen zijn, in alle soorten en maten, daarom is een heks ook niet te herkennen aan haar of zijn uiterlijk. Een heks staat dicht bij de natuur en leeft met moeder aarde.

Voor de pauze nam Margarita de tijd uit te leggen wat hekserij is en hoe je heks kunt worden. Daarna vertelde ze welke invloed de stand van de maan heeft op het gedrag van mens en dier. Bij bepaalde maanstanden komen tientallen heksen in Appelscha bij elkaar om maanfeesten te vieren. Daarnaast vieren ze verschillende jaarfeesten, feesten die wij ook vieren zoals bijvoorbeeld Pasen.

Na de pauze konden we allemaal kennismaken met verschillende geneeskrachtige kruiden en Margarita legde ons uit dat bijvoorbeeld de brandnetel een plant is die heel veel goede geneeskrachtige eigenschappen heeft, evenals de stinkende gouwe en de weegbree. Ze benadrukte dat deze planten gewoon in het wild groeien en door iedereen geplukt kunnen worden. Hoogtepunt van de avond was de demonstratie wichelroedelopen. De aardstralen in zaal Klok zorgden bij de vrijwilligers voor spontane bewegingen van de wichelroede, wat zorgde voor verbazing alom. Ten slotte kon iedereen kennismaken met de geneeskrachtige stenen die rondgedeeld werden door de heksen.

Margarita, de heks van Appelscha heeft een boerderij in het buitengebied van Appelscha. Daar heeft ze een heksenmuseum ingericht waar rondleidingen worden gegeven en bezoekers (ook kinderen) kunnen meedoen aan verschillende activiteiten in de heksentuin. Op de website staat alle informatie www.heksehoeve.nl.

Volgende bijeenkomst Vrouwen van Nu Ruinerwold zaal Klok 19.45 uur.
23 maart 2023, lezing door Huite Zonderland.
www.vrouwenvannuruinerwold.nl

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA