'

Mrt 7
DRENTHE - Op zondag 19 maart geeft Bastiaan Steffens in het Drents Museum een lezing over Pompeï en Herculaneum. Steffens is conservator archeologie en samensteller van de grote archeologische tentoonstelling Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum.
In zijn lezing vertelt hij hoe in de klassieke oudheid tegen schoonheid wordt aangekeken. Ook vergelijkt hij het met hoe wij dat nu doen. Steffens illustreert zijn verhaal met voorbeelden uit de tentoonstelling. De lezing is van 12.00 tot 13.00 uur. Kaarten (€ 6, exclusief museumentree) zijn te bestellen via drentsmuseum.nl/lezing.
In het jaar 79 na Christus werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Ze werden hierdoor de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. Sinds de achttiende eeuw leggen archeologen grote delen bloot. De archeologische vondsten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano. Voor de tentoonstelling Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum haalde het Drents Museum de topstukken naar Nederland.

Schoonheid
In de tentoonstelling staan het leven vóór de vulkaanuitbarsting centraal, en de schoonheid waarmee de inwoners zich omringden. Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals kostbare sieraden, maar ook de beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee ze hun huizen en tuinen decoreerden. De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Zo kregen ze een nieuwe context en werden als kunst beleefd. Ook is er in de expositie aandacht voor de rol van kunst in de openbare ruimte. Sterven in schoonheid is nog te zien tot en met zondag 26 maart 2023.


Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA