'

Mrt 15
KOEKANGE - In 2020 is het sportakkoord in Koekange opgestart met als doel om initiatieven op gebied van bewegen en gezond leven te stimuleren. Aangesloten zijn verenigingen zoals Vitesse ’63 en KIA, maar ook kunnen particuliere ondernemers mee doen en een beroep doen op deze aanmoedigingssubsidie.

In september 2022 is Vitaal Personeel (Trea ten Kate) en Vitaliteit en Veerkracht (Tineke van den Berg) begonnen met 8 deelnemers voor het traject: Samen op stap voor meer gezondheid, vitaliteit en veerkracht!

Gedurende dit traject gingen de deelnemers, 6 dames en 2 heren van middelbare leeftijd, samen op pad om hun gezondheid, vitaliteit en veerkracht te versterken. Voordat ze op pad gingen werden de deelnemers getest op hun gezondheid middels een health check. Deze bestaat uit het meten van de bloedsuiker, bloeddruk, 5 srt. cholesterol, BMI, lichaamsvet- en visceraal vet percentage en de handknijpkracht. De uitslagen worden vermeld in een gezondheidspaspoort welke meteen aan de deelnemer is meegegeven.

Vervolgens vullen ze de Vitaliteit & Veerkracht-scan in. Deze bevat een uitgebreide vragenlijst op het gebied van Vitaliteit (Ontspanning, Voeding, Beweging) en Veerkracht (Mindset, Omgeving en Betekenis). Op basis van de gegeven antwoorden ontvangen de deelnemers een terugkoppeling in de vorm van een spinnenweb met scores voor de diverse onderdelen. De uitkomsten worden in een persoonlijk gesprek toegelicht waarbij de deelnemer adviezen krijgt (o.a. over voeding, beweging, alcohol, stoppen met roken, omgaan met stress en andere gezondheid bevorderende acties) om direct mee aan de slag te gaan.

Aansluitend zijn de deelnemers en begeleiders gestart en hebben ze om de 2 weken een wandeling gaan maken. De wandelingen omvatten elke keer een ander thema zoals bijvoorbeeld ademhaling, mindset, ontspanning. Ook kwam beweging aan bod. Tijdens iedere wandeling zijn we ook een half uur gaan Briskwalken. Starten met een warming up, vervolgens 20 minuten stevig wandelen(Briskwalken) en afsluiten met een cooling down. Tijdens de wandeling is er de mogelijkheid tot vragen stellen en ontstaat er interactie tussen de deelnemers. Via de app worden recepten, tips, adviezen en ervaringen gedeeld.

Het mooie van dit traject is dat de deelnemers gedurende het traject van 3 maanden gratis gebruik mogen maken van de sportschool Atlassport in de Wijk en Ruinerwold. Daar de drempel vrij hoog was voor de meeste deelnemers hebben ze aansluitend op de eerste wandeling een rondleiding in de sportschool gehad. Vervolgens zijn ze na de volgende wandelingen verschillende groepslessen gaan “uitproberen” zoals yoga, pilates, spinning etc..
De deelnemers zijn erg enthousiast en ieder is op zijn/haar eigen manier bezig met het verbeteren van hun gezondheid. Door de wandelingen in groepsverband kunnen ze elkaar steunen en motiveren. Zo zijn er al mooie vriendschappen ontstaan en maken ze onderling afspraken om te gaan wandelen of de sportschool te bezoeken.

Aan het eind van het traject volgt opnieuw een health check en een Vitaliteit & Veerkracht-scan inclusief een persoonlijk terugkoppelgesprek om te bespreken wat de deelnemer nodig heeft om het traject zelfstandig (en evt. met groep) voort te zetten.
Vervolgens organiseert Vitaliteit en Veerkracht ieder kwartaal een terugkombijeenkomst voor alle deelnemers met verschillende thema’s zoals circuittraining, supermarktsafari, mindfullness etc., kortom een zeer succesvol project, mede dankzij het sportakkoord Koekange.
Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA