'

Mei 22
ZUIDWOLDE - jaan Hijmans van KAIROS Regenerative Agri & Food Systems, de achterbuurman van Museum de Wemme in Zuidwolde, verzorgt op zondagmiddag 4 juni om 14.00 uur de lezing ‘Landbouw, hoe kan het anders?’, over Regeneratieve landbouw, Directzaai én Camelina olie in de korte keten.

Deze lezing, die in de koffiekamer van het museum plaatsvindt, is gratis toegankelijk en duurt ongeveer een uur. Er is maar plaats voor 50 personen, daarom is aanmelding verplicht. Dat kan via info@dewemme.nl of tijdens de openingsuren per telefoon (0528 373332). De lezing wordt mogelijk gemaakt door Stichting WiedeWold.

Gezonde bodem – gezonde planten – gezonde dieren – gezonde mensen
Een regeneratief (herstellend) landbouwsysteem is gebaseerd op een gezonde bodem met een hoge biodiversiteit waarin de natuur samenwerkt met de boer en de boer met de natuur. Belangrijke principes zijn: minimale grondbewerking, meer gewas diversiteit en de grond jaarrond bedekt houden. Planten voeden het bodemleven en het bodemleven voedt de planten.

Camelina olie en Directzaai
Om de potentie van directzaai in Nederland te beproeven heeft Kairos een speciale zaaimachine aangeschaft. Hiermee experimenteren hij en zijn zoon Joris op eigen grond en samen met anderen. Bij directzaai worden zaden direct in de stoppel of door een groenbemester gezaaid. Grondbewerking wordt op deze manier zoveel mogelijk vermeden en de bodem wordt voor een groot deel bedekt gehouden met organisch materiaal. Op 4 juni vertelt hij in meer detail hoe dit in zijn werk gaat en wat het effect is op bodem en milieu.

Daarnaast teelt Kairos het vergeten gewas Camelina Sativa, ook wel Huttentut genoemd. Dat werd, ook in Drenthe, al rond de Middeleeuwen verbouwd op de zogenaamde raatakkers. Het is dus een van de oudste Nederlandse cultuurgewassen. Sinds 2020 produceert Ajaan Hijmans met Joris olie van de Camelina zaden. Deze Camelina olie is volgens hem interessant vanwege de culinaire smaak en voedingswaarden. De olie is bijvoorbeeld rijk aan Omega 3 en Omega 6 vetzuren die in de gewenste verhouding van 2:1 aanwezig zijn.
Ook benieuwd naar de verhalen van Ajaan? Meld je aan voor deze middag.
Mocht je na afloop ook de tentoonstelling ‘Eet smakelijk!?’ willen bezoeken, dan geldt de gewone toegangsprijs.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA