'

Aug 19
ZUIDWOLDE - De Vereniging Lakenvelder Runderen wil iedereen de kans geven nader kennis te maken met dit bijzondere runderras en houdt daarom op zaterdag 3 september een open dag. Het publiek kan op deze Dag van de Lakenvelder een kijkje nemen bij diverse fokkers. Bezoekers zijn tussen tien uur 's morgens en vijf uur 's middags welkom bij Hessel Wessels Boer, Elimmerweg 2 in Schuinesloot en bij Bert Steenbergen, De Stuw 14 in Zuidwolde. De Lakenvelder is een zeer oud en opvallend Nederlands runderras. Het werd al in de Middeleeuwen beschreven: opvallend vanwege de karakteristieke witte band (het ‘laken') rondom rug en buik van de verder volledig zwarte of rode dieren. Met een populatie van zo'n drieduizend Lakenvelders wereldwijd is het ras erg zeldzaam.
In de loop van de twintigste eeuw ging de economie in de Nederlandse rundveehouderij een grotere rol spelen. Daardoor kon de Lakenvelder qua melkproductie niet meer mee. Toen in de jaren vijftig werd bepaald, dat alleen stieren van erkende rassen voor de fokkerij gebruikt mochten worden, betekende dit bijna het einde voor de Lakenvelder.

Dankzij het illegaal inzetten van Lakenvelder stieren door een enkele liefhebber, bleef het ras behouden. Uit een inventarisatie in 1976 bleek dat er nog zo'n vijfhonderd Lakenvelders waren waarvan slechts rond de honderd met de juiste aftekening.
De Stichting Zeldzaam Huisdier (SZH) gaf de aanzet tot de oprichting van een Fokkersclub voor Lakenvelders waaruit in 1997 de Vereniging Lakenvelder Runderen is voortgekomen.

Volgens de liefhebbers is de Lakenvelder niet alleen een prachtige verschijning in het Nederlandse landschap, maar is het ook een probleemloze koe, ideaal voor hobby- en deeltijdboer. Bovendien worden Lakenvelders steeds meer ingezet bij natuurbegrazing en zijn ze door hun gemoedelijke karakter gewaardeerd op zorgboerderijen. Als eerste Nederlandse runderras is de Lakenvelder toegetreden tot de ‘Ark van de Smaak' van Slowfood vanwege het smakelijke en malse vlees. Er wordt zelfs gesproken over de Lakenvelder als de Nederlandse Wagyu. Meer informatie op www.lakenvelderrund.nl .

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA