'

Aug 31
DE WIJK – Nog enkele dagen heeft badmeester Fons Mos (62) te gaan voordat hij op 3 september officieel afscheid neemt van ‘zijn zwembad’. Na 27 jaar houdt ‘De Fons’ zoals zijn bijnaam luidt het voor gezien. In de komende periode tot eind dit jaar blijft hij nog twee dagen per week actief als sporthalbeheerder. Op 31 december neemt hij officieel afscheid van werkgever Gemeente De Wolden om in de Vut te gaan. Met zijn korte stekelige haar, borstelige snor en bruine gelaat was Mos altijd een bekende verschijning in zwembad de Slenken. Zijn loopbaan begon hij echter als installateur en loodgieter. Later trad hij in dienst bij de toenmalige gemeente De Wijk. Om allerlei voorkomende werkzaamheden te verrichten. Van groenvoorziening tot chauffeur op de gemeentelijke vrachtwagen. Het graven en delven van een graf, en het dragen van de kist bij een begrafenis behoorden daar toe. Toen zich de mogelijkheid aandiende om badmeester te worden ‘het mooiste beroep ter wereld’ greep hij die kans gelijk aan.
Een dolletje aan het zwembad met collega Jan Talen. Foto: BS/Weblog-dewolden.nl
In Amersfoort volgde hij gedurende twee winterseizoenen de cursus zwemonderwijzer. Evenals de cursus zwemwaterbehandeling. De mensen kijken er soms van op, als ze het horen lacht Mos: ‘Maar dat is nodig om het water schoon en fris te houden’. Ook de jaarlijks EHBO herhalingscursus, BHV en zelfs een agressietraining met typetjesacteurs kwamen daarbij. ‘Mensen zijn tegenwoordig allemaal wat mondiger geworden in vergelijking met vroeger. Gelukkig viel het hier allemaal nog wel een beetje mee met de agressie. Maar het is handig om te weten hoe je in dergelijke situaties moet handelen’.

Ook onderhoud, in en om het zwembad behoorde tot zijn taken. Evenals de machinekamer van het zwembad. Zijn verleden als installateur kwam wat dat betreft altijd goed van pas. Het mooiste van zijn werk vond Mos echter het verzorgen van zwemlessen. ‘Je bouwt toch een band op met hen. En als ze na verloop kunnen zwemmen geeft dat toch voldoening. De laatste jaren kreeg je weer kinderen op les van ouders die je vroeger zelf zwemles gaf, dat is toch mooi’.

Behalve de vele mooie momenten, waren er soms ook iets mindere leuke dingen. ‘We hebben ook wel eens iemand uit het bad moeten takelen die niet of nauwelijks kon zwemmen. Gelukkig liep dat altijd goed af’. Een verdrinkingsgeval of andere rampspoed bij het zwembad is hem gelukkig altijd bespaard gebleven. ‘Je was altijd weer blij als het zwemseizoen goed werd afgesloten’.

Tijdens zijn 29 jarige loopbaan bij de vrijwillige brandweer De Wijk en Koekange was dat wel eens anders. Hier maakte hij ook wel eens ernstige ongevallen mee. Maar die periode is voor hem afgesloten. Mos wil vooruit kijken. En is niet bang om in het bekende zwarte gat te vallen. Met een driedaagse cursus ‘Pensioen inzicht’ nog in het verschiet ‘gaat dat zeker niet gebeuren’. Samen met zijn vrouw wil hij gaan genieten van de vrije tijd. ‘Ik ga verder met de bijtjes en mijn hobby als gediplomeerd imker. Ook zijn er plannen om een nieuwe vijver voor de koikarpers aan te leggen in de tuin. En wat tuinieren. Dat gaat helemaal goed komen!’.


Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA