'

Jul 5
RUINEN - Volgende week begint Staatsbosbeheer weer met de jaarlijkse houtoogst in boswachterij Ruinen. Elk jaar wordt ongeveer een kwart van het bosgebied aangepakt. In de vakken waar dat kan zijn sommige bomen gemarkeerd (geblest) met een stip. Die bomen worden omgezaagd, om te worden verwerkt tot meubelhout, bouwmateriaal of als grondstof voor bij voorbeeld pallets. Afhankelijk van het deel in het bos waar wij aan het werk zijn, kan de hoeveelheid kubieke meters hout variëren. Wij hopen binnen enkele weken klaar te zijn met de werkzaamheden.

Met z’n allen verbruiken wij in Nederland zo’n vijftien miljoen kubieke meter hout (15.000.000 m³) per jaar. Dat is 1 m³ per persoon. Het meeste hout wordt geïmporteerd uit het buitenland. Ongeveer 7 á 8 procent van het hout kunnen wij uit eigen bossen halen. Staatsbosbeheer kan jaarlijks ongeveer vierhonderdduizend kuub leveren. Door verantwoord te oogsten, door zorgvuldig te beheren en op het goede moment bos te verjongen, kunnen wij doorgaan met de productie van gecertificeerd hout (FSC). Want bos blijft bos!

Boswachterij Ruinen is verdeeld in oogstblokken. Eens in de vier jaar komen wij in het zelfde deel terug. Komende weken zijn wij aan het werk in de vakken aan de westzijde van de boswachterij, tussen de Provincialeweg N375 en de Koekangerveldweg. Hier worden vooral fijnsparren en lariksen gezaagd. De gebleste bomen worden in de vakken gezaagd en uitgereden, om vervolgens te worden afgevoerd naar de houtfabrieken en zagerijen. Op enkele plaatsen die goed bereikbaar zijn voor houttransporteurs, worden rolstapels gemaakt.

Staatsbosbeheer werkt volgens de gedragscode bosbeheer en ons hout draagt het FSC-keurmerk. Dat betekent dat we uiteraard rekening houden met aanwezige dieren en planten. Bomen met nestholtes, mierenhopen en dassenburchten worden ontzien. De opbrengsten worden o.a. gebruikt voor het beheer van onze natuurgebieden.

Na het werk doen wij ons best de zandwegen zo snel als mogelijk te herstellen. Hebt u vragen over het beheer of over de houtoogst, dan horen wij dat graag.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA