'

Jul 18
DE WOLDEN - Kent u iemand die een lintje verdient? Bijna iedereen zal deze vraag met ja beantwoorden. Want overal zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding, net als ieder ander met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Maar dan moet u ze daarvoor wel voorstellen. Iedereen kan iemand voorstellen!





Voorstel indienen
Een voorstel tot verlening van een onderscheiding aan een in Nederland woonachtig persoon moet u schriftelijk indienen bij de burgemeester van de woonplaats van degene, die naar uw mening een lintje verdient. Hiervoor bestaat een speciaal formulier, waarop u de benodigde gegevens kunt invullen. Naast algemene persoonsgegevens, wordt gevraagd naar gegevens over de werkkring en de functie van de voorgestelde persoon (decorandus). Dit formulier kunt u opvragen bij de kabinetsmedewerker van de gemeente.

Als de decorandus in loondienst werkt, moet u bij het voorstel een schriftelijke verklaring van de werkgever voegen, waarin hij verklaart geen bezwaar te hebben tegen de verlening van een koninklijke onderscheiding. Zo kan worden voorkomen, dat de onderscheiding wordt verleend, terwijl zich bepaalde feiten in de hoofdfunctie hebben voorgedaan of voordoen, die aanleiding zouden zijn om geen decoratie te verlenen. Tot slot is de relatie van de voorsteller tot de decorandus van belang.

Motivering
De motivering is het belangrijkste onderdeel van het voorstel. Hierin geeft u aan wat de bijzondere verdiensten zijn van de decorandus, en waarom deze bijzonder zijn. De motivering bevat allereerst een opsomming van de verschillende soorten activiteiten van de betrokkene.
Het is verder aan te bevelen om te vermelden in welke periode de decorandus actief is geweest, en bij ieder van de verdiensten aan te geven hoeveel tijd de betreffende activiteiten vergen of vergden.

Tijdig indienen
Van groot belang is, dat u het voorstel tijdig indient. Als het de bedoeling is om de onderscheiding uit te reiken bij de lintjesregen ter gelegenheid van Koninginnedag, is het verstandig om het voorstel vóór 1 augustus van het jaar daarvoor bij de burgemeester in te dienen. Indien u streeft naar uitreiking van de onderscheiding bij een tussentijdse gelegenheid, raden we u aan een termijn van omstreeks een half jaar aan te houden.

Alleen in zeer bijzondere gevallen, bijvoorbeeld bij niet te voorziene gebeurtenissen zoals ernstige ziekte van de decorandus, bestaat de mogelijkheid om af te wijken van de overwegingstermijn. Het is aan te bevelen om in dat geval een verklaring van de behandelende arts mee te zenden met het voorstel.
Het is overigens verstandig om voor de indiening van een voorstel eerst mondeling te overleggen met de burgemeester of zijn kabinetsmedewerker, die de decoratievoorstellen behandelt. Deze kan goed aangeven of een voorstel kans heeft om te worden gehonoreerd.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Martin Nanninga van de afdeling BMO. Hij is te bereiken op telefoonnummer 14 0528. Ook kunt u www.lintjes.nl raadplegen.


Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA