'

Jun 15
DRENTHE - Op zaterdag 21 juni om 14.00 uur verzorgt auteur en gastconservator Arno Weltens een lezing in het Drents Museum. Naar aanleiding van de tentoonstelling Theo Colenbrander (1841-1930) - Dutch design avant la letter. In zijn voordracht schetst Arno een beeld van de unieke Nederlandse kunstenaar Theo Colenbrander. De lezing is gratis bij te wonen voor museumbezoekers. Opgave vooraf is niet nodig.

Opgeleid tot architect besloot Colenbrander op 44-jarige leeftijd na een weinig succesvolle carrière verder door het leven te gaan als sierkunstenaar. Colenbrander wist als artistiek leider van de Haagse plateelbakkerij Rozenburg grote bekendheid te bereiken in binnen- en buitenland. Ook was hij befaamd vanwege zijn buitengewoon kleurige handgeknoopte smyrnatapijten uit Amersfoort en Deventer. Veel minder bekend is zijn werk als illustrator, binnenhuisarchitect en boekvormgever. Tijdens de lezing komt u meer te weten over Colenbrander zijn felle kleurgebruik, grillige decoraties, ongewone vormen en zijn leven.

Overzichtstentoonstelling Theo Colenbrander
Na de lezing kunt u een bezoek brengen aan de overzichtstentoonstelling van Theo Colenbrander. Ruim 100 objecten van deze Nederlands eerste industrieel ontwerper staan tot en met 28 september in de schijnwerpers op de afdeling Kunst 1885 - 1935. Colenbrander is onbetwist een van de meest originele en gedurfde ontwerpers uit het Nederlandse fin de siècle door zijn felle kleurgebruik, grillige decoraties en ongewone vormen. Hoogtepunten in de expositie zijn onder meer ontwerpen voor tapijten, schetsontwerpen voor keramische decors en aardewerk uit museale en particuliere collecties. Daarnaast is ook de collectie aardewerk van Colenbrander van het Drents Museum te zien.

Publicatie
Bij de expositie is een publicatie verschenen geschreven door Arno Weltens. Dit boek is het nieuwste deel in de serie monografieën die het Drents Museum uitgeeft over kunstenaars uit het tijdperk rond 1900. De publicatie, een uitgave van WBooks in Zwolle, kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop en via de webwinkel van het Drents Museum.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA