'

Jan 29
CD presentatie op zaterdag 6 februari

DE WIJK – De Wijker rockband Nyxx (spreek uit als ‘niks’) timmert nadrukkelijk aan de weg. Enkele weken geleden werd de eerst cd ‘Alles of Nyxx’ uitgebracht. Deze werd zeer positief ontvangen. Een echte presentatie is er nog niet geweest, maar dit gaat gebeuren aldus de bandleden. Op zaterdag 6 februari wordt de CD gepresenteerd in de sportkantine in De Wijk. Dit belooft een muzikaal spektakel te gaan worden, met diverse gasten en verrassingsoptredens.


NYXX in de oefenruimte. (foto: BS)


Met gitarist Peter de Vries blikken we nog even terug op het tot stand komen van de CD in 2009; het jaar waarin de CD werd opgenomen. 'De Vries: ‘We hebben best een druk en roerig jaar achter de rug, zo kun je wel stellen. In januari vorig jaar zijn we de studio ingegaan om de tien eigen nummers op te nemen. Opname van de basis ging aanvankelijk best vlot. Met tussenpozen zijn we eigenlijk toch nog lang bezig geweest om het precies zo krijgen als we voor ogen hadden. De mix en mastering hebben gewoon ontzettend lang geduurd. Maar het resultaat mag er zijn. We zijn er zelf behoorlijk trots op. Ook de lovende reacties die we krijgen zijn mooi meegenomen’.

De Vries zelf is verantwoordelijk voor de 10 songs op het album. Zowel muziek als teksten werden door hem geschreven. ‘Dat ik toevallig degene ben die de nummers aandraagt, komt vooral omdat ik al veel langer bezig ben met schrijven en opnemen. Als sinds mijn studententijd in Groningen speel ik gitaar en schrijf ik liedjes. Maar de nummers voorleggen is een democratisch gebeuren binnen de band. Ieder bandlid legt er een stukje van zich zelf in, waardoor een nummer toch vaak weer anders wordt dan de demo waar je oorspronkelijk mee komt. En dat moet ook natuurlijk!’.

Alle teksten zijn gewoon in het Nederlands. De Vries: ‘Dat heeft toch vooral te maken met de eisen die we stellen aan de teksten. Vanaf het begin van Nyxx in 2007 stond vast dat we eigen nummers wilden schrijven. Het moest ook in het Nederlands, omdat je je daarin het beste kunt uitdrukken. Engels is mooi, maar we wilden geen teksten a/la ‘The Sky is blue and I love You’. Persoonlijk vind ik Bløf een mooi voorbeeld van hoe je met de Nederlandse taal iets moois kunt zeggen. Wat dat betreft heb ik zelf, maar ook de bandleden een lang groeiproces doorgemaakt.

De teksten zijn heel belangrijk bij ons en ze worden steeds beter. Nummers als de ‘Wereld is in de War’ en ‘Hou me vast’ gaan over dingen die we zelf hebben meegemaakt in onze omgeving, zoals dementie en zelfmoord’. Maar het is niet allemaal zulke zware kost hoor! verduidelijkt de Vries. Met ’40 in de Vut’ en ‘Wodka Lemon’ zijn bijvoorbeeld nummers die veel luchtiger zijn’.

Ook ‘Kiek ik Oe An’ (de enige tekst die niet door de Vries is geschreven) is bijvoorbeeld weer een heel ander nummer en het enige dialectnummer wat er op de CD staat. De band zich heeft zich daartoe laten verleiden door dialect gerelateerde radiozenders. Als het aan de Vries ligt blijft dat ook het enige dialectnummer. ‘Je wordt anders al gauw in de hoek van Normaal en Mooi Wark gestopt. En dat willen we, met alle respect voor deze genoemde bands, niet. Wij zijn een rockband met eigen werk en natuurlijk spelen we in de kroeg ook rockcovers van o.a. Metallica en Guns ’n Roses etc. Kortom, beslist geen feestband. Onze ambities reiken toch hoger. We profileren ons met deze eerste cd nadrukkelijk. Het is een mix van Klassieke rock, maar met een geheel eigen stijl, denken we. We willen de hoogst mogelijke resultaten behalen en het zou mooi zijn als we er landelijke bekendheid mee kunnen krijgen. Dan zou ieder bandlid van ons er onmiddellijk zijn baan voor opgeven. Maar anderzijds moet je ook reëel zijn. We zullen er in ieder geval alles aan doen om ons doel na te streven. Ik wil later als ik in het bejaardentehuis zit niet zeggen, had ik maar dit of had ik maar dat gedaan’.

Over de verkoop is de Vries zeker niet ontevreden. ‘Je leeft in een tijd van gratis muziek en downloads etc. en desondanks hebben we er zeker al een behoorlijk aantal verkocht’. De CD wordt op zaterdag 6 februari gepresenteerd in de sportkantine van De Slenken. Meer informatie hierover is te vinden op www.nyxx.nl

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

5 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Bovi says:

    Wel erg jammer dat er dan ook net wat op muziekgebied in De Wiekslag is geregeld.
    Had veel mooier geweest op een andere datum dan hadden we 2 keer wat gehad.
    Jammer dat dit niet anders geregeld is!!

  2. Puck says:

    Precies, dat vind ik nou ook weer heel erg jammer! Maar... ik weet wel waar ik te vinden ben. En dat is niet in de Wiekslag! Nyxx, ik ben heel benieuwd, dus ik ben d'r bij!

  3. Pietje says:

    zo ist. Erg jammer. Het lijkt wel of ze het er om doen bij de Wiekslag. Met het Wijker feest gingen ze ook al open. Dat was in het verleden ook nooit zo.
    Ik ga naar Nyxx.

  4. wieker says:

    NYXX an in de wiekslag....wij gaan naar de sporthal!

  5. Puck says:

    Wordt supergezellig in de sporthal! Ik heb gelezen dat Apollo ook komt. Lijkt me geweldig.

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA