'

Okt 17
DRENTHE – De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit 'hen niet zal overkomen'. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het gebeurt regelmatig dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een huis weten binnen te komen. Soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier en glipt een handlanger uw huis binnen terwijl u hiermee bezig bent. Ook doen dieven zich wel voor als meteropnemer of reparateur. Vaak zijn oudere mensen slachtoffer van deze praktijken, maar ook jonge mensen lopen een risico. Om te voorkomen dat u hier het slachtoffer van wordt, bieden wij u een aantal preventietips:



■Maak met uzelf de afspraak dat u niet open doet zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat.
■Maak bij woongebouwen met een centrale toegang alleen open voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, deurspion of gebruik de intercom.
■Overvallen en babbeltrucs vinden niet alleen 's avonds plaats. Wees dus ook overdag beducht voor mensen met verkeerde bedoelingen.
■Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als hij zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Als u dan nog twijfelt aan zijn goede bedoelingen is het verstandig om - voordat u de persoon binnenlaat - ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie.
■Aan onverwacht bezoek (bijvoorbeeld een elektriciteitsbedrijf) kunt u ook vragen om op een ander tijdstip terug te komen als er meerdere mensen thuis zijn.
■Als u een collectant niet kent, laat deze dan buiten wachten en doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld). Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een afschrift van de vergunning van de gemeente/collecterende instantie bij zich te dragen.
■Dieven komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen.
■Wees bedacht op zielige praatjes/smoesjes die oplichters gebruiken om binnen te komen. Als onbekenden 'in nood' aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf 112.
■Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet, verwijs ze liever naar een openbaar toilet.
■Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
■Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels van (dure) auto's te vinden zijn. Het is belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat er grote geldbedragen thuis bewaard worden.
■Geef nooit uw bankpas of pincode af. Bankmedewerkers komen nooit aan de deur of nemen nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen.
■Bent u slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men uw pinpas weggenomen? Laat deze direct blokkeren.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA