'

Mrt 30
ZUIDWOLDE - Stiggeltiesdag wordt voor de tweede keer georganiseerd in Museum De Wemme aan de Burg. Tonckenssstraat 49 in Zuidwolde. Het evenement vindt plaats op zaterdag 9 april en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Het entreebewijs kost € 1,00 en is tevens een lot. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
Op deze Stiggeltiesdag is er veel te zien en te doen in en om het museum. Allereerst is er natuurlijk onze nieuwe tentoonstelling “Vakmanschap is Meesterschap”. Onze grote collectie handkarren speelt hierin een centrale rol. Er worden beroepen uitgebeeld waarin karren onmisbaar waren. Maar we laten ook zien, hoe een beroep zich heeft ontwikkeld of, als een beroep verdwenen is, wat er voor in de plaats is gekomen. Museum De Wemme is in deze tentoonstelling voorzichtig begonnen om bij enkele taferelen digitale elementen toe te voegen.

Daarnaast zijn er demonstraties, workshops en een voorjaarsmarkt met o.a. jonge dieren, planten, wijnen, groenten en lekkere geurtjes. Kunstenares Martha Veldthuis uit Ruinerwold, die in de boomgaard exposeert, is aan het werk. Er is een rommelkraam, waar spullen uit het museum, die niet meer gebruikt worden, te koop zijn. Roel Kuper komt zijn heerlijke soep koken en ook onze traditionele knieperties en pannenkoeken worden weer ter plekke gebakken. Voor de kinderen is er ook van alles te doen: kaarsen maken van bijenwas, Staphorster Stipwerk, houtbranden, naaien op een handmachine, enz. En er komt een antieke brandweerwagen, waarin ook korte ritjes gemaakt kunnen worden. Kortom: een dag waar iedereen wel iets van zijn gading kan vinden.

Tenslotte: er wordt vaak gevraagd wat de naam Stiggeltiesdag betekent. Een stiggeltie is het Drentse woord voor een overstapje in het land, meestal over prikkeldraad. De wandelaars onder ons komen ze geregeld tegen. Het wildviaduct, de oversteek voor dieren over de N48 heeft ook de naam Stiggeltie gekregen. Voor Museum De Wemme is deze dag de overstap van de wintersluiting naar het nieuwe seizoen.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA