'

Jul 17
IJHORST / DE WIJK - De dorpen de Wijk en IJhorst staan met het tussenliggende Reestlandschap van 29 augustus tot en met 15 september in het teken van een prachtige kunstroute: een route met kunst die mensen verrast, ontroert en laat genieten.


Kunstwerk foto: Jeffry Koopman
Beleef de route met 25 locaties en meer dan 25 beeldend kunstenaars en zie hoe kunst een ruimtelijke en ook letterlijke verbinding vormt tussen de dorpen. Grensloos Kunst Verkennen is een fiets- en wandelroute van ongeveer 8 kilometer lang, die in 2019 voor de 11e keer gehouden wordt. Vanaf 2017 is het een tweejaarlijkse route, een biënnale.

Een diversiteit aan kunstwerken

Op 5 buitenlocaties zal een landschappelijk werk worden gemaakt, met dit jaar onder andere een zeer verrassende bijdrage van een Amerikaanse kunstenaar, die voor het eerst op het Europese continent aan de slag gaat. Laat je verder verrassen door grote beelden van hout, metaal, brons en keramiek. Geniet van tekeningen, kleine en grote schilderijen en textiel waarmee diverse kunstenaars werken. Fotografen en filmers tonen hun werk en jonge kunstenaars bieden op geheel eigen wijze en met bijzondere materialen een vernieuwende kijk op onze wereld. Het is weer gelukt om heel interessant werk van gerenommeerde kunstenaars voor de route te reserveren, zoals Joost van den Toorn, Leonard van Munster, Lizan Freijsen en Laurence Aëgerter.

The Last Chair

De indrukwekkende documentaires ‘The Last Chair’ zullen ook vertoond worden. Virtual reality films van Anke Teunissen en Jessie van Vreden. De ene documentaire gaat over Egbert Stellink uit Ruinen. De bejaarde Egbert geeft de toeschouwer een kijkje op en in zijn boerderij in Drenthe. Ook de documentaire over Fred zal vertoond worden. Fred is een terminaal zieke ex-hippie, die zijn familie inruilde voor een afgezonderd bestaan in Frankrijk. The Last Chair werd ook wereldwijd op filmfestivals getoond waaronder in Dubai, New York en Parijs.

Workshop van de ‘Afvaljuf’

Aan een bospad in het Reestdal in IJhorst maakt Adriaansche een kunstwerk in het landschap, en wel met witte plastic flessen. Ze heeft de inwoners van de Wijk en IJhorst gevraagd haar te helpen om witte plastic flessen te verzamelen. De organisatie ziet dit aan de ene kant als een kans om de bewoners van beide dorpen actief te betrekken bij de totstandkoming van een kunstwerk en ‘aan de andere kant’ (de werktitel van dit jaar) maakt deze actie duidelijk hoeveel plastic afval wij produceren.

Deze vorm van samenwerking wordt ook wel community art genoemd. ‘De community’ levert een bijdrage in de vorm van het inzamelen van specifiek materiaal voor een kunstwerk van een kunstenaar die met dit soort werk al jaren internationale bekendheid heeft verworven.

Op 16 augustus kun je zelf deelnemen aan een workshop van Carolien Adriaansche. Zij verbindt als beeldend kunstenaar cultuur met duurzaamheid. Ze geeft workshops op scholen, musea, gemeenten en bedrijven om een bijdrage te leveren aan de bewustwording van het afvalprobleem. Door afval niet als een eindproduct te zien, maar als materiaal waar inspiratie uitgehaald kan worden om iets nieuws mee te maken.

Aanmelden voor deze workshop kan via info@grenslooskunstverkennen.nl.

Grensloos Kunst Verkennen de Wijk – IJhorst is van 29 augustus tot en met 15 september; donderdag tot en met zondag van 11.00 to 17.00 uur. Ga voor meer informatie naar www.grenslooskunstverkennen.nl.

Geplaatst door B S

Tweet This!

0 Trackbacks

  1. Geen Trackbacks

0 Reacties

Geeft reacties weer als(Lineair | Samengevoegd)
  1. Geen reacties

Reactie toevoegen


Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA